Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg trodde jeg skulle dø

Komlan Amewou forteller om bussdramaet til Nettavisen via sin agent Atta Aneke.

Strømsgodset-spilleren Amewou var tatt ut til Togos tropp i Afrika-mesterskapet, som fredag ettermiddag ble beskutt med maskingevær på vei mot lagets første kamp i turneringen.

Les også: Angrepet med maskingevær

Sjåføren for bussen ble drept på stedet, mens flere av de togolesiske landslagsspillerne skal ha blitt alvorlig skadet.

- Så eksploderte det
Komlan Amewou forteller til Nettavisen via sin agent Atta Aneke at det var en særdeles skremmende opplevelse.

- Jeg satt sammen med kompisene mine, Emmanuel Adebayor (Manchester City) og Moustapha Salifou (Aston Villa). Vi tre satt bakerst i bussen, og hadde vel kjørt i 10-15 minutter etter at vi krysset grensen til Angola. Vi hadde politieskorte. Så eksploderte det. Vi ble angrepet forfra. Sjåføren ble truffet, støtteapparatet, keeperen og en forsvarer. Det varte i 10-15 minutter. Alle kastet seg ned på bakken. Til og med Adebayor gjorde det. Alle lå under setene i 10-15 minutter. Jeg var sikker på at vi kom til å dø, forteller han til Nettavisen.

Da Strømsgodset-spilleren kontaktet familien, venner og klubben sin i Norge, var Togos spiller bragt til et sikkert sted. Der skulle de få mat, og sjansen til å roe seg ned. Godset-spilleren var roligere da han snakket med agent Aneke like etter klokken 22 norsk tid.

- Vi får ikke tak i ham
Selv om alt endte bra for Godset-spilleren, var det lenge uvisshet rundt forholdene til Komlan Amewou.

- Vi jobber for å komme i kontakt med Komlan, men har foreløpig ikke lykkes, sa Jostein Flo til Nettavisen tidligere på fredag.

Jostein Flo: - Vi får ikke tak i ham

Klubben valgte også å gå ut med en pressemelding sent fredag kveld.

- Togos landslagsbuss ble beskutt da de skulle til Angola for å spille kamper i Africa Nations Cup i kveld. Ifølge rapportene vi har fått er en bussjåfør drept og syv skadet i skytedramaet. Komlan Amewou, som var med bussen, har det etter forholdene bra, og har nå vært i kontakt med sin kone. - Han har også formidlet at han vil ringe meg senere i kveld, forteller sportssjef Jostein Flo til godset.no

Les også: Angrepet med maskingevær

Det er uvisst når Amewou vender tilbake til Norge.

Adebayor rystet
Både Manchester Citys Emmanuel Adebayor og Aston Villas Moustapha Salifou deltar for Togo i Afrikamesterskapet, og en talsmann for Manchester City bekrefter at Adebayor ikke var blant de skadde.

- Klubben kan bekrefte at Emmanuel Adebayor er uskadd etter ettermiddagens angrep på Togos spillerbuss i Angola. Klubbansatte har snakket med Adebayor, og selv om han er rystet etter de fryktelige hendelsene, er han uskadd, heter det i en melding på Manchester Citys nettsider.

Aston Villa bekrefter at også Salifou er blant de uskadde.

- Skutt på som hunder
Ifølge TV-stasjonen French Infosport ble bussen beskutt med maskingevær, på vei gjennom regionen Cabinda mot grensen til Kongo.

- Jeg har det bra, men flere spillere er i dårlig forfatning. Vi er fortsatt på sykehuset. Vi ble skutt på som hunder, og måtte gjemme oss under setene i 20 minutter for å unngå kulene, sier Nantes-spissen Thomas Dossevi, ifølge ESPN.

Dossevi sier til CNN at rebellene var bevæpnet med AK-47.

Ifølge Dossevi skal Kodjovi Obilale, som spiller i franske Pontivy, og Serge Akakpo som spiller i rumensk fotball, være blant de skadde.

- Vi hadde akkurat passert grensen, og hadde fylt ut de nødvendige papirene. Vi var omringet av politi, og alt var i orden. Plutselig begynte noen å skyte. Alle dukket under setene, mens politiet besvarte ilden, forteller Dossevi.

- Mye blod på gulvet
Det er lite sannsynlig at det togolesiske landslaget nå kommer til å delta i Afrikamesterskapet.

- Vi tenker ikke på hva som skjer videre nå, men det er sant at ingen ønsker å spille, sier Grenoble-spilleren Alaixis Romao.

- Først av alt må vi tenke på tilstanden til de skadde. Det var mye blod på gulvet. Vi har ikke blitt oppdatert på tilstanden deres, ettersom de ble fraktet til lokale sykehus, forteller han.

Angrepsmennene skjøt først mot en buss som fraktet bagasje, like foran spillerbussen.

Det tror midtbanespilleren Richmond Forson gjorde at tallet på antall skadde ikke ble større.

- De trodde vi satt i bussen foran. Det var det som reddet oss, sier Forson til Canal Plus.

- Deretter skjøt de mot sjåføren vår og de som satt foran i bussen. Frontruten ble knust av de første kulene, forteller han.

- Terroristhandling
Regionen hvor angrepet skjedde, Cabinda, er kjent som et oljerikt område i det vest-afrikanske landet, hvor opprørere i lengre tid har kjempet for uavhengighet.

I 1997 ble Cabinda med i organisasjonen UNPO, som representerer etniske minoriteter i ulike stater.

- Dette var en terroristhandling, konstaterer regionens innenriksminister, Bento Bembe, overfor Reuters.

Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken