Under massevaksineringen av de eldste i risikogruppene i Nordland-kommunen Rana ble ventetiden lang for enkelte. Noen måtte vente i halvannen time på vaksinasjonssprøyta. Smittevernlege Jan Svendsen beklager det, skriver Rana Blad.

Ble fanget i køen

– Organiseringen av massevaksineringen av eldre fra 75 til 101 år i Rana kommune mandag, står til stryk, forteller en 79 år gammel kvinne som selv ble «fanget» i massen.

Les flere nyheter i Rana Blad her

– Jeg er til daglig ganske oppegående, og som 79-åring i denne forsamlingen var jeg for reine ungdommen å regne, men jeg trodde jeg skulle svime av, forteller damen, som ikke ønsker å stå fram med navn.

Hun kritiserer ikke personalet som satte vaksinasjonssprøyta mot svineinfluensa, men hun mener at organisering av ei så stor aldersgruppe, fra 75 til 101 år i samme tidsrom, fra 12.00 til 15.00, var helt feilslått.

– Etter en halvtime orket jeg ikke mer og bestemte meg for å gå, men det var så fullt av folk at det ikke var mulig. De sto der, gammelt folk med stokk og rullatorer, fire i bredden i hele gangen og nedover trappa. Det er bare gammelt folk de kan behandle på denne måte, sier damen.

Hun mener hun ventet halvannen time før sprøyta ble satt.

– Vi fikk kaffe og pepperkake i de 20 minuttene vi måtte vente, men nå er jeg så sliten at jeg må legge meg, avslutter hun.

Mange samtidig

Kommunen hadde invitert de eldre til vaksinering i tidsrommet mellom klokka 12 og klokka 15. De fleste eldre kom til starttidspunktet. De førte til kaotiske ventetilstander uten for kommunens helsestasjon.

– Det var svært mye trøkk i starten. Faktisk så mye at venterommet i andreetasjen fyltes. Også avlastningsrommet i tredjeetasjen ble fylt opp. Dermed måtte folk bruke gangen til venting, sier smittevernlege Jan Svendsen.

Han har stor forståelse for at en slik måte å vente på kunne være i tøffeste laget for folk oppe i årene.

– Jeg må bare beklage at folk måtte slite med ventingen. Enkelte ventet i en og en halv time før de ble vaksinert, sier Svendsen.

Han legger samtidig til at det var lite folk den siste timen.

– Hadde noen av de eldre kommet litt seinere, ville køtrykket blitt lettere, sier han.

Ti vaksinatører
For å ta unna folk denne aktuelle vaksinasjonsdagen var ti vaksinatører i sving inne på helsestasjon. Selv om det var kø i gangen, gikk det unna å sette sprøytene i folk.

– Vi tok unna 648 personer mandag av folk i risikogruppene over 65 år, samt etterslengere fra folk i førstelinjetjenesten og andre i risikogruppen som det ikke passet for å komme på deres opprinnelige vaksinasjonsdag, sier Jan Svendsen.