Randi Waade (40) på Tverlandet fikk fjernet milten og deler av bukspyttkjertelen på Nordlandssykehuset i Bodø i februar i fjor. Hun ble operert av de samme to legene som Avisa Nordland skrev om lørdag, og som nå granskes av Helsetilsynet. Tre uker etter operasjonen fikk hun vite at prøvene viste at hun ikke hadde kreft likevel.

Kuler

- Jeg følte meg frisk da jeg ble lagt inn for operasjon. Siden har jeg vært sykemeldt. Jeg trodde jeg var den første og eneste som var utsatt for dette. Nå forstår jeg at vi er flere. Det er helt forferdelig, sier Waade.

Hun kontaktet lege på grunn av allergiproblemer sommeren 2008. Blodprøvene som ble tatt, var ikke bra og hun ble etter hvert sendt til sykehuset for røntgen.

Ingen prøve

- Jeg hadde også plager med magen. På røntgen fant de ut at jeg hadde to små kuler på bukspyttkjertelen. I januar i fjor ble jeg innlagt for observasjon. Doktor Johannes Diermann sa at jeg hadde kreft i bukspyttkjertelen.

- Han sa også at sjansen for å overleve var tre prosent, skyter ektemannen Stein Gunnar Waade inn.

Han forteller at han spurte legen om de ikke skulle ta en prøve for å finne ut om det var sikkert at det var kreft, men at Diermann svarte at en slik prøve kunne føre til at kreften spredte seg.

Forberedt på å dø

Randi Waade ble operert i slutten av februar. Like før var to svenske leger innom henne på sykehuset. De sa at ingenting tydet på kreft.

- Men Diermann avviste dette, forteller Stein Gunnar Waade.

Sammen med Randi forberedte han seg på at hun kunne dø selv om hun ikke kjente seg syk. De snakket om hvordan det ville gå med de to barna hennes. Stein fridde til Randi. Han var ikke sikker på om han ville få muligheten senere.

- Det hører med til historien at jeg etter 14 dager på sykehuset ble sendt hjem, men var tilbake på akutten noen få dager etter, med dobbeltsidig lungebetennelse og vann på begge lungene, forteller Randi.

Ikke krefter

Tre uker etter operasjonen ble hun kalt inn til samtale med en annen lege enn Diermann og Ratislav Kunda som hadde operert henne. Da fikk hun vite at hun ikke hadde kreft. Ifølge paret fikk de ikke Diermann i tale tross flere forsøk. De fikk heller ingen beklagelse.

- Det kan jeg verken bekrefte eller avkrefte, sa en lege da vi spurte om ikke hele operasjonen var unødvendig.

Ett år og fire måneder er gått siden Randi Waade ble operert. Hun er fortsatt sykemeldt.

- Jeg har så lite krefter. Lenge kom jeg meg ikke engang på toalettet uten hjelp. Jeg er 1,69 høy og var nede i 47 kilo. Jeg må ta sprøyter resten av livet fordi immunforsvaret er svekket. Jeg står i fare for å få diabetes.

Klager

Nå vil hun klage saken inn for Pasientombudet.

- Da jeg fikk beskjed om at jeg ikke hadde kreft likevel, ble jeg så glad. Jeg hadde fått dødsdommen, og så fikk jeg livet i gave på nytt. Jeg ville bare legge det bak meg og ikke rote mer i det. Men nå når jeg ser at vi er flere som har vært utsatt for det samme, vil jeg gå videre med min sak. Dette må aldri få skje igjen. De legene burde ikke få være leger, og selv vil jeg ikke tilbake til Nordlandssykehuset. Ungene mine skal heller aldri dit. Det tar jeg ikke sjansen på.

Klinkksjefen går av

Tidligere i dag ble det klart at klinikksjef ved kirurgisk og ortopedisk klinikk, Hans Rydningen, går av som følge av Randi Waades og andres saker.

- Disse beslutningene er et uttrykk for at vi tar denne saken på største alvor og gjør det vi kan for å gjenopprette tilliten til Nordlandssykehuset, uttalte sykehusdirektør Eivind Solheim.