Strøm-Erichsen kom fredag hjem til Norge etter møter med WHO i Genève. Helseministeren forteller til Nettavisen at det der ble gjort en avtale om overskuddsmedisiner som skal gis til fattige land via WHO. Strøm-Erichsen sier til Nettavisen at de også diskuterte kritikken mot WHO, om hvorvidt de har vært påvirket av legemiddelindustrien da de kom med pandemierklæring.

- Jeg hadde møte med generalsekretær Margaret Chan. WHO avviser kritikken om at de lot seg påvirke av legemiddelindustrien da de erklærte pandemi i fjor sommer. Jeg forstår også på Chan at WHO er opptatt av åpenhet, og jeg tror ikke WHO har latt seg påvirke, sier Strøm-Erichsen til Nettavisen.

- En av de største skandalene
Kritikken mot WHO øker og mange hevder at de overdrev faren knyttet til svineinfluensa.

Som Nettavisen skrev onsdag kaller lederen for Europarådets helsekomité, Wolfgang Wodarg, det «en av de største medisinske skandalene i vårt århundre».

Han har tatt initiativ til en gransking av WHO. På en høring i Europarådet 25. januar må sentrale aktører svare fra på spørsmål blant annet om farmasiselskapenes rolle da WHO kom med sitt pandemivarsel.

Strøm-Erichsen forteller til Nettavisen at «WHO nå har en evaluering av hele prosessen på gang».

Ble svar skyldig om egen vaksinering

WHO avviser på sin side kritikken. En talsmann for organisasjonen, Fadela Chaib, uttalte til pressen denne uken at de fortsetter å anbefale vaksinen.

På en pressekonferanse 29. desember måtte WHO-sjef Margaret Chan innrømme at hun selv ikke hadde tatt vaksinen hun så varmt anbefaler. Men dagen etter sørget hun for å ta vaksinen hun også, opplyste Chaib.

Chaib forsvarte WHO mot kritikken om at organisasjonen overdrev influensafrykten og fikk mange land til å bestille vaksine i altfor store mengder.

- Det var helt klart innenfor vårt mandat å varsle verden, sa hun, og pekte på at landene selv bestemmer hvordan de vil reagere på en pandemitrussel.

Har krevd 12.220 liv
WHO-talskvinnen sa videre at det ikke er noen grunn til å lene seg tilbake i forhold til svineinfluensaen, som har krevd 12.799 liv over hele verden siden utbruddet i mars i fjor.

- Vi må ikke senke garden. Det er midt på vinteren for landene på den nordlige halvkule, uttalte hun ifølge AFP.

- Norge vil bidra

Helsepolitisk talskvinne i KrF, Laila Dåvøy, har presset på for at Norge bør gi vaksinen de ikke trenger til fattige land, gjennom WHO. Strøm-Erichsen forteller til Nettavisen at også overskuddsvaksinen ble et tema på møtet med WHO.

- Vi har ikke signert noen avtale men Norge har sagt at vi vil bidra. Stortinget har fattet vedtak om å gi bort ti prosent av vaksinelageret, men det kan bli mer hvis WHO mener at det blir behov for det, sier Strøm-Erichsen til Nettavisen.

Norge handlet i sin tid 9,4 millioner vaksinedoser for 650 millioner kroner, og det har vært uklart hva de vil gjøre med overskuddslageret.

Statsråden presiserer at både WHO og norske myndigheter mener at faren ikke er over når det gjelder pandemitrusselen og presiserer at anbefalingen om at alle må vaksinere seg, står ved lag.

Strøm-Erichsen understreker at det nå er særlig viktig å nå ut til unge voksen med vaksinen.

Det er ikke over
Folkehelseinstituttets Bjørn Iversen sa tidligere denne uken at de fortsatt ser en nedgang i utbredelsen av viruset, men at det i en del land fortsatt er mye influensaaktivitet.

Les også: -Svineinfluensaen er kommet for å bli

- Det er ikke over selv om vi nå ser en nedgang, og det er fortsatt folk som får påvist svineinfluensa her til lands. Senest mandag ble en person lagt inn på intensivavdeling med smitte, uttalte han.

Det er registrert 29 dødsfall knyttet til svineinfluensa her til lands.

Det er så langt distribuert 3,1 millioner vaksinedoser til kommuner og helseforetak, nok til å dekke 57 prosent av befolkningen.

Kansellerte 50 millioner vaksinedoser
Mandag kansellerte Frankrike en bestilling på 50 millioner vaksinedoser mot svineinfluensa.

Bare fem millioner franskmenn av en befolkning på 65 millioner har fått vaksinen, men franske myndigheter mener de har mer enn nok og vil bli kvitt overskuddslageret og redusere den enorme regningen.

Landet bestilte i utgangspunktet 94 millioner vaksinedoser for 869 millioner Euro (7,1 milliarder norske kroner).

Frankrikes beslutning kommer etter at Sveits, Spania, Tyskland og Nederland i måneden som gikk varslet at de ikke trenger all den vaksinen de har bestilt.