Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg var ikke pen nok

- Derfor ble jeg truet med sparken, sier kirketjener.

Først kastet kirketjeneren brudeparet ut av kirka.

- Etterpå ble jeg truet med sparken fordi jeg ikke var pen nok, forteller kirketjener Boye Skoglund (57) til Nordlys.

Han har vært kirketjener siden 1974. De 14 siste årene i Dyrøy.

- Aldri før har noen klaget på antrekket mitt. Men nå ble jeg truet med sparken fordi jeg ikke var pen nok. Det er helt absurd, sier Skoglund etter en vielse litt utenom det vanlige.

Selv mener kirketjeneren at han var mer enn pent nok kledd for vielsen i Dyrøy kirke i romjula.

Genser fra avdød mor
- Jeg hadde på meg en pen sort dressbukse, hvit skjorte, slips og en pen sort genser som kan minne om en bunadsjakke for herrer. Genseren hadde jeg fått av min nå avdøde mor og jeg bærer den alltid med andakt. Jeg føler at hennes minne blir vanæret når dette karakteriseres som uanstendig, sier Skoglund til avisen.

For uanstendig var nemlig ordet kirkeverge brukte om klesvalget, ifølge hovedpersonen selv.

- Nå sist fredag fikk jeg beskjed om at kirkeverget ville ha en prat med meg. Hun hadde nemlig snakket med lederen av menighetsrådet som igjen hadde fått en klage på at jeg var uanstendig kledd i vielsen. Jeg begynte bare å flire, men da sa kirkeverget at dette ikke var noe å flire av, forklarer Skoglund.

Han forteller at han deretter fikk beskjed om å ha på seg dress ved alle kirkelige handlinger.

- Det kommer aldri, aldri i livet på tale, svarte jeg og ble umiddelbart truet med oppsigelse på grunn av ordrenekt.

- Bare skriv oppsigelsen du, men det tør du ikke, sa jeg. Det står nemlig ikke noe i reglementet om hvordan en kirketjener skal være kledd, sier 57-åringen.

Etter episoden fredag har han ikke hørt noe mer fra verken kirkeverget eller menighetsrådet.

- Skulle det dukke opp en oppsigelse, får den bare komme. Det første jeg vil gjøre med den er å fakse den til fagforeninga mi, sier han til Nordlys.

Amper stemning
Boye Skoglund forteller at vielsen 2. juledag forløp som normalt, men at det dukket opp noen problemer i etterkant.

- Vi hadde avtalt at brudeparet skulle ta noen bilder i kirka etter vielsen. Men de ble jo aldri ferdige. Jeg skulle til en ny gudstjeneste i Brøstad kirke, veiene var glatte og jeg hadde det travelt. Da de så skulle ta bilder i våpenhuset sa jeg at nå var det nok, men fikk beskjed om å slappe av. Jeg måtte nesten hive brudeparet ut av kirka, sier han.

Det bekrefter brudgommen, Eystein Vandeskog Eliassen (51).

- Vi fikk nesten ikke tatt et eneste bilde før Skoglund nærmest kastet oss ut. 15 minutter var alt vi fikk. Det er ikke mye, sier Eliassen til Nordlys.

Han er i liket med sin forlover synshemmet og trenger mye lys.

- Det vet kirketjeneren, likevel slo han av lysene i kirka selv om vi bare hadde tatt noen få bilder. Det ble litt ampert, og vi ble kastet ut. Dette reagerte min forlover på og sendte en skriftlig klage til menigheten, sier brudgommen.

- Skoglund skal ha blitt truet med oppsigelse på grunn av klærne han hadde på seg. Kjenner du til det?

- Hva? Nei klærne var det minste problemet. Han var da standsmessig kledd, sier Eliassen, som har fått en beklagelse fra menigheten.

Lederen i menighetsrådet, Anne Larsen, henviser alle spørsmål til kirkeverge Rachel Vangen Hoholm. Hun ønsker ikke å kommentere saken.

Denne saken er levert av Nordlys.

Kommentarer til denne saken