Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg vil bare gråte

Den israelske bombingen fortsetter søndag. Nå frykter Røde Kors en humanitær katastrofe i Gaza.

Dødstallene i Gaza har steget til 271 personer etter at Israel gikk til angrep på en rekke palestinske mål i byen lørdag. Om lag 700 personer er såret, melder Reuters.

Søndag morgen fortsetter israelske F16-fly luftangrepene over Gaza. Flere er drept og mange er såret i angrepet, som blant annet har rammet en moské.

- Det er forferdelig tragisk det som nå skjer. Jeg har mest lyst til å bare gråte, sier Ola Skuterud i Røde Kors til Nettavisen.

Ola Skuterud har en sentral posisjon hos internasjonale Røde Kors i de konfliktrammede områdene. Som internasjonal delegasjonsleder koordinerer han hjelpetiltak på vegne av både internasjonale Røde Kors og det lokale Røde Kors i Palestina: Røde Halvmåne.

Fikk kontakt
Til vanlig holder han til ved Røde Kors-kontoret i byen Ramallah på Vestbredden om lag 10 kilometer fra Jerusalem. Han befinner seg nå hjemme i Norge.

- I flere timer i dag har jeg prøvd å få kontakt med folkene mine i Gaza. Ved 22.30 tiden lørdag kveld kom jeg endelig igjennom og da fikk jeg heldigvis oppmuntrende informasjon, sier Skuterud.

Skuteruds venn og kollega doktor Khalil Abofoul arbeider som lege ved Røde Halvmånes hospital i Gaza.

- Han kunne fortelle meg at ingen Røde Kors eller Røde Halvmåne-folk er drept eller skadet. Men både sykehuset og administrasjonsbygninger er skadet.

Blokkerer grensen
Det som bekymrer Skuterud nå er den humanitære situasjonen på Gaza. Israels grenseblokade av Gaza har gjort det omtrent umulig å få varer og medisiner inn.

Les også: Prøvde å spare sivile

Les også: Hamas: - Gaza vil aldri overgi seg til Israel

- De siste syv ukene har i snitt seks lastebiler fått passere grensen daglig. Denne transporten skal forsyne en befolkning på 1,5 millioner og er knapt en dråpe i havet, sier han.

Røde Kors har nå en akutt mangel på medisiner, medisinsk utstyr og reservedeler.

Frykter katastrofe
- Innbyggerne i Gaza er forferdelig sårbare nå, og denne krigen kan føre til en humanitær katastrofe, advarer han.

Han berømmer imidlertid de lokale innbyggernes evne til å klare seg.

- De har i lang tid klart seg med lite og ingenting. Det er helt utrolig egentlig. Men nå frykter jeg strikken kan være tøyd for langt, sier den bekymrede Røde Kors-lederen.

Det siste kollegaen Khalil Abofoul fortalte Skuterud var at bombingen ennå var i full gang klokken 22.30 norsk tid lørdag kveld.

Fakta om Gazastripen
Gazastripen er en smal landstripe sørøst i Palestina. Gazastripen bebos av palestinere og ble tidligere styrt av Den palestinske selvstyremyndigheten.

Området ble okkupert av Israel under seksdagerskrigen i 1967. I tiden under israelsk okkupasjon flyttet noen tusen israelske bosettere inn i området

Etter Osloavtalen i 1993 fikk Den palestinske selvstyremyndigheten kontrollen over størstedelen av Gaza. Israel beholdt kontrollen over bosettingene inntil de ble trukket ut i september 2005.

Borgerkrigen mellom de rivaliserende palestinske grupperingene Hamas og Fatah i mai 2007 endte med at islamistiske Hamas tok full kontroll over Gazastripen.

Hamas betraktes av USA, Israel og EU som en terroristorganisasjon, men står ikke på FNs liste over slike.

Fakta om Vestbredden
Vestbredden er et landområde vest for elven Jordan. Befolkningen består av 2,5 millioner palestinere og en halv million jøder. De jødiske bosettingene anses å være i strid med folkeretten, fordi de er opprettet på okkupert territorium.

Etter seksdagerskrigen i 1967 har Vestbredden vært okkupert av Israel.

Oslo-avtalen fra 1993 førte til at Vestbredden ble inndelt i enkelte områder med begrenset palestinsk selvstyre, områder med delt kontroll og områder under fortsatt israelsk kontroll.

Vestbredden tenkes å inngå i en mulig fremtidig palestinsk stat sammen med Gazastripen.

Kilde: Wikipedia.

SE BILDESPESIAL:

1344

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien