Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg vil ha med meg skammen resten av livet

Petter Northug dømt til 50 dager i fengsel. Får også 185.000 i bot og mister førerretten «for alltid».

TRONDHEIM/OSLO (Nettavisen): Petter Northug er dømt til 50 dagers fengsel (med fradrag for to dagers varetekt), får 185.000 kroner i bot og fradømmes førerkortet «for alltid».

Det ble klart da dommen mot skistjernen ble opplest i Sør-Trøndelag tingrett torsdag formiddag.

Skistjernen erkjente skyld på alle seks punkter etter fyllekjøringsepisoden i mai i år og godtok dommen på stedet.

- Ha med meg resten av livet
Petter Northug kommenterte dommen for første gang i et pressemøte på Rica Nidelven i Trondheim i 12.50-tiden torsdag:

- Jeg kommer til å ha med meg denne hendelsen resten av livet og skamme meg over den, sa Petter Northug.

- Det har vært en tung dag for meg. Jeg har blitt minnet på de tankeløse handlingene som skjedde 4. mai. Det har så klart vært noen svarte dager de siste månedene, og jeg beklager igjen det som skjedde, sier Northug.

Han forlot lokalet uten å ta imot spørsmål fra pressen, og har planlagt å gjennomføre individuelle intervjuer med noen få, utvalgte medier.

Påtalemyndighetene la ned forslag om 60 dagers fengesel, bot på 200.000 kroner og inndragelse av førerkortet «for alltid».

Dommer Ingrid Stigum leste altså opp en noe mildere dom enn den påtalemyndighetene la ned forslag om.

Høy fart mot rundkjøringen
Skistjernen ankom rettssalen i hvite Converse, blå og hvit stripete skjorte og jeans.

Etter å ha opplyst at han har en inntekt på 1,5 millioner kroner, noe retten tok stilling til da størrelsen på boten skulle settes, forklarte Northug seg om den skjebnesvangre natten i mai.

Dommer Stigum spurte blant annet hvordan kjøreforholdene var den natten.

- Det er vanskelig å huske, men de var vel greie, svarte Northug før han la til at det kanskje var litt fuktig.

Han forklarte videre at farten ble høy da han og kameraten nærmet seg rundkjøringen, hvor ulykken skjedde, og at han var klar over at det var 40-sone på strekningen. Northug skal ha holdt en fart på rundt 83 kilometer i timen før ulykken inntraff.

- Skrek at jeg skulle stikke
Dommer Stigum ville vite hva som skjedde da bilen traff autovernet og om Northug følte seg skadet.

- Jeg følte ikke det der og da. Jeg kjente at jeg hadde fått en smell i dagene som fulgte, men ikke noe jeg vil definere som skader, svarte Northug.

- Så du at det var skader på bilen? ble Northug spurt.

- Ja, jeg skjønte med en gang at det var så store skader på bilen at det ikke gikk an å kjøre den. Inne i bilen var jo airbagen utløst, så jeg skjønte det hadde vært en skikkelig smell. Jeg så ingen andre skader inne bilen.

- Vi havnet begge i en sjokktilstand, og jeg bestemmer meg for å gå. Passasjeren skriker til meg at jeg skal stikke av og at han skal ordne opp. Jeg forlater da ulykkesplassen og løper hjem, forklarte Northug.

(artikkelen fortsetter under bildet)

I sjokk
Northug erkjente skyld for å ha forlatt kameraten skadet i bilen.

På spørsmål om sine falske forklaringer på morgenkvisten etter ulykken sa Northug følgende:

- Da jeg våknet på politistasjonen var jeg i litt sjokk, og forstod ikke helt situasjonen. Jeg var ikke ved mine fulle fem, og prøvde å komme meg ut av situasjonen så lett som mulig der og da. Jeg så ikke alvoret før jeg ble klar i toppen og fikk snakket med mine nærmeste, forklarte Northug.

- I ettertid innser jeg at det var feil å avgi falsk forklaring. Samtidig føler jeg at det var feil å avgi forklaring såpass tidlig etter en hendelse hvor jeg hadde promille i blodet.

Påtalemyndigheten foreslo straff på fengsel i 60 dager, bot på 200.000 kroner og at Northug fradømmes retten til å kjøre bil "for alltid".

I realiteten kan Northug søke om å ta førerkort på nytt etter fem år.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Uklart soningstidspunkt

En fengselsstraff vil uten tvil skape problemer for skistjernens sportslige satsing mot VM i Falun, men det er foreløpig usikkert når han må sone straffen.

Direktør i kriminalomsorgen region nord, Jorid Midtlyng, sa onsdag til Nettavisen at det varierer hvor lang tid det tar før en domfelt får vite om når han eller henne skal sone.

- Retten og politiet må klargjøre dommen og oversende den til oss. Når vi mottar papirene sender vi da ut et tilbud om elektronisk fotlenkesoning til alle som er aktuelle for det, sa Midtlyng.

Midtlyng la til at det er strenge kritierier for å få innvilget søknad om utsettelse. Fortrinssvis gir alvorlig sykdom, fødsel og eksamen grunnlag for utsettelse.

Skiforbundet vil ikke straffe Northug ytterligere
I en pressemelding gjør Skiforbundet at de ikke vil ta Petter Northug ut av konkurranse etter torsdagens dom.

«Petter Northug har selv tatt klar avstand fra sine handlinger og også sterkt beklaget disse. Han har avgitt en uforbeholden tilståelse og fått en tilståelsesdom i samsvar med dette.

Forseelsen skjedde ikke i forbindelse med idrettsutøvelse; hverken trening, samling eller konkurranse, og heller ikke reise til eller fra aktivitet knyttet til idretten.

Den skjedde utenfor konkurransesesong, og Northug var ikke underlagt noen kontrakt med NSF da hendelsen inntraff.

Det betyr at Petter Northug kan representere NSF i konkurranser kommende sesong, dersom han velger å skrive under en avtale og er sportslig kvalifisert.»

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=HPTceOpIEy5k6UTKb-8Wr9QawSVnwRPMbV1xPxWfd_sliapHLA0OKNteM2Ofadkd_KbWskbAz2JUbCikZs80NZQowy23DoX68e-Eb_4RebpaxlVFEMq3rtGzoUa3VGPwq10w1gCzO7Q&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);


HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));

Kommentarer til denne saken