Gå til sidens hovedinnhold

Jens avviser tallmagi

Statsministeren vil ikke være med på at han driver tallmagi om økt sykelønn.

- Roar og jeg er helt enige om hvordan vi skal beskrive dette, sier statsminister Jens Stoltenberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Det blir tallmagi i måten å presentere sykefraværet på i deler av sykelønnsdebatten. Det høres mye ut når man sier at sykefraværet har økt med 11 prosent på ett år, når økningen er fra 7 til 7,7 prosent. Det er syv tideler, det, sa Roar Flåthen til ANB torsdag.

Les også:Flåthen reagerer på tallmagi

Ulike måter
LO-lederen ga i realiteten et spark til statsminister Jens Stoltenberg, som var raskt ute med å poengtere at fraværet har økt med 10 prosent.

Men statsministeren avviser at han og LO-lederen er på kollisjonskurs.

- Vi snakker om det samme tallet, bare satt opp på to ulike måter, sier Stoltenberg.

- Når vi i avtalen om inkluderende arbeidsliv sier at sykefraværet skal reduseres med 20 prosent, dreier det seg om 20 prosent av sykefraværet. Når jeg nå sier at sykefraværet har økt med 10 prosent, har jeg regnet på akkurat den samme måten, sier Stoltenberg.

Blir krevende
Statsministeren karakteriserer det som «krevende» å få redusert sykefraværet når man samtidig skal ta hensyn til flere andre faktorer.

- Vi har lyktes med å få høy sysselsetting, og vi har lyktes med å få flere eldre i jobb. Den enkleste, men gale, måten å få redusert sykefraværet på ville være å sørge for at de som har et høyt sykefravær forsvinner ut av arbeidsstyrken, sier Stoltenberg.

- Vi må gjøre to ting som står i motsetning til hverandre samtidig. Også de som sliter litt må få arbeid. Da blir det vanskelig å få ned sykefraværet, sier Stoltenberg.

Arbeidsmoral
På NHOs årskonferanse kom statsministeren med et varmt forsvar av ordningen med full lønn under sykdom.

- Ingen skal ha dårlig samvittighet for å være hjemme når de er syke, sier Stoltenberg.

Han viser til at sykefraværet det siste året har økt med 11 prosent. Nå er Ola og Kari i snitt borte fra jobben på grunn av sykdom hver 13. arbeidsdag. Samlet for samfunnet utgjør dette om lag 160.000 tapte årsverk.

- Men det betyr ikke at norske arbeidstakere plutselig har fått 11 prosent dårligere arbeidsmoral, sier Stoltenberg.

Les mer:- Ikke unnskyld at du er syk

(ANB)

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken