Gå til sidens hovedinnhold

Jens: «Bombes 30 år tilbake»

Statsminister Jens Stoltenberg fordømmer Israels angrep på Libanon.

- Angrepene står ikke i noe forhold til Hizbollahs aksjoner. Dette blir helt galt, også i henhold til folkeretten, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Var på vei opp
- Jeg var selv i Libanon i fjor, og så hvordan landet var på vei opp av hengemyra. Nå bombes landet 20-30 år tilbake i tid, sier Stoltenberg.

Norge fordømmer også Hizbollahs angrep mot Israel og bortføringen av de to soldatene, og at Norge krever at soldatene løslates omgående.

Norge har sammen med noen andre land tatt initiativet til en giverlandskonfranse for området, som starter i Geneve i morgen.

- Dessuten har vi altså fordømt begge parter, og vi har tatt initiativ til å få saken opp i Sikkerhetsrådet, forteller Stoltenberg.

Kan bli regional krise
Også utenriksminister Jonas Gahr Støre er meget urolig.

- Jeg er dypt bekymret over den utviklingen vi nå ser i Midtøsten. Gnistene som allerede er antent, må ikke få utvikle seg til en full brann. Vi må for all del unngå at situasjonen utvikler seg til en regional krise, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

- Må besinne seg
- Vi fordømmer også de israelske angrepene mot Libanon, inkludert bombingen av flyplassen i Beirut og blokaden av det libanesiske sjøterritoriet. Dette er totalt uakseptabelt, og innebærer en farlig opptrapping av situasjonen. Angrepene rammer også sivile. Israel må under enhver omstendighet respektere folkerettens krav om militær nødvendighet og forholdsmessighet. Minnene fra de tragiske årene da Libanon gikk gjennom en 15-årig borgerkrig og 20 års israelsk okkupasjon, tilsier at alle parter nå besinner seg, sier Støre.

Løpende kontakt med nordmenn
Utenriksdepartementet (UD) har løpende kontakt med nordmenn i Libanon, og har styrket ambassaden i Beirut med personell fra Damaskus. UD fraråder at folk reiser til Libanon, og ber nordmenn som oppholder seg i landet om å ta kontakt med ambassaden i Beirut for oppdatert informasjon og registrering.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken