Gå til sidens hovedinnhold

Jens i tårer

- Jeg føler en dyp sorg og fortvilelse, sier Ap-leder Jens Stoltenberg. I morges ble han oppringt av en venn i Sverige som fortalte at deres felles, nære venn Anna Lindh var død.

Halv seks torsdag morgen døde Sveriges utenriksminister Anna Lindh, etter at hun ble knivstukket på et kjøpesenter i Stockholm onsdag ettermiddag. Stoltenberg kjente den svenske utenriksministeren godt. De to har vært nære politiske og private venner i snart 20 år. Flere ganger opp gjennom årene har de vært på besøk hos hverandre.

- Først og fremst har to barn mistet sin mor, en ektefelle har mistet sin kone og foreldre har mistet sitt barn, sa en tydelig preget Jens Stoltenberg i Stortinget like etter at han hadde fått vite om dødsfallet. Da han skulle fortelle om den nære kontakten med sin Anna Lindh brast stemmen, og tårene kom.

- Vi snakket en del om sikkerhet, men hun hadde akkurat den samme holdningen som meg; hun kjøpte melk alene og hun reiste rundt alene. For et par år siden tok hun foreldrene sine og søsteren sin med til Oslo. Da gikk vi på kafé sammen, de var veldig glade for å være i her.

Ringte på bursdager
Stoltenberg beskriver Anna Lindh som et veldig varmt og glad menneske.

- Hun var utrolig livsglad og svært omsorgsfull. Hun passet alltid på å ringe på bursdager og hun har alltid ringt når ting har vært vanskelig. Hun har to veldig flotte sønner som er på samme alder som mine barn, og de er uforskyldt utsatt for det mest brutale som barn kan oppleve.

Stoltenberg minnes Anna Lindh som en livsglad person som var var usvikelig kompromissløs i forhold til det hun trodde på.

- Hun viet sitt liv til solidaritet. Jeg husker fortsatt at vi samlet inn penger til en skole i Nicaragua, sier Stoltenberg som ikke kan forestille seg et liv med døgnkontinuerlig sikkerhetstiltak.

- Jeg håper vi kan fortsette å leve i et samfunn der folkevalgte kan ferdes fritt blant folk.

- Har du noen ganger følt deg redd selv etter trusler?

- Nei, jeg har aldri trodd at noe slikt kunne skje. Alle politikere har mottatt trusler og møtt berusede og andre plagsomme personer, men jeg har aldri trodd på truslene, aldri tatt dem alvorlig.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen