Gå til sidens hovedinnhold

Jens på homsetoppen

Homsene trykker Ap-leder Jens Stoltenberg til sitt bryst etter helgens landsmøte, og mener partiet nå er mer homo-vennlig enn Høyre.

«Høyre for homser» var slagord under forrige kommunevalgkamp, etter at Høyres byrådsleder Erling Lae oppfordret homofile til å stemme på hans parti.

Men etter flere radikale vedtak på Aps landsmøte i helgen er ikke lenger Høyre fremst når det gjelder politikk for homser, mener Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH).

- Nå troner Ap på seierstoppen, sammen med SV og Venstre, mens Høyre har rykket en plass ned, sier Jon Reidar Øyan, leder i LLH.

Homo-tekke
Ap-leder Jens Stoltenberg er kjent for å ha god dametekke, men også homsene faller for Stoltenberg.

De jubler over at Ap styrket sin politikk for de homofile gjennom en rekke vedtak på landsmøtet i helgen. Partiet går nå inn for kjønnsnøytral ekteskapslov, homofil adopsjon og full likestilling uansett legning i Kirken.

De lesbiske fikk fullt gjennomslag for å endre barneloven, slik at barn av kvinner som lever i partnerskap får rett til to foreldre fra fødselen.

- Fantastisk, fantstisk! Vi er veldig glade. Vi setter veldig stor pris på at Ap i likhet med SV og Venstre nå er veldig langt framme når det gjelder juridiske rettigheter for homofile, sier Øyan til TV 2 Nettavisen.

Han tror det vil ta tid før homofile får gifte seg i kirken, med er glad for at Ap går inn for dette.

- Vedtaket om å gå inn for «Mater est» synes jeg nesten er det største. Det er lenge påpekt at barn av lesbiske par blir skadelidende. De har i dag ikke rettigheter i forhold til den ene av foreldrene, sier Øyan.

Legger press på Høyre
Høyre har gjennom flere høyt profilerte homofile politikere, blant dem Erling Lae og finansminister Per-Kristian Foss markert seg som et parti for homofile.

Men det nytter ikke bare å gå fremst i Homoparaden, slik Erling Lae har gjort, mener LLH.

- Jeg vil si at hvis Høyre skal henge med og være foran, så er det avhengig av at partiet gjør de rette politiske vedtakene på sitt kommende landsmøte, sier Øyan.

Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring jobber nå intenst for å få Høyre til å følge Aps nye homo-vennlige politikk.

LLH har allerede hatt en rekke samtaler med Høyres stortings- og fylkespolitikere for å få dem til å gå lenger i å styrke de homofiles rettigheter, enn det de vage formuleringene i programforslaget gjør.

Ingen rettigheter
Høyre gir ikke de homofile klare juridiske rettigheter i det nye programforslaget.

  • Ingen kjønnsnøytral ekteskapslov
  • Ingen rett til å bli adoptivforeldre
  • Ingen endring i barneloven
  • Kirken skal fortsatt være unntatt fra Likestillingsloven

Dette blir i stedet Høyres homo-politikk hvis programforslaget blir vedtatt:

  • Livssynsorganisasjoner med vielsesrett skal kunne forestå partnerskapsinngåelse
  • Ingen skal være ekskludert fra å bli vurdert som adoptivforeldre

Dette er alt som berører de homofiles rettigheter i Høyres programforslag.

Diskriminering
Dette imponerer ikke lederen i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring.

Han mener forslaget om adoptivforeldre kan tolkes slik man vil, og reagerer på at Høyre fortsatt gir sin velsignelse til at Kirken diskriminerer homofile ved ansettelser av vigslede.

- Vi har en statskirke som står med loven i hånden og diskriminerer homofile. Det er på tide at man opphever det, sier Øyan.

Utro mot KrF
Øyan håper Høyres stortingsrepresentanter vil støtte Aps vedtak om at homofile skal ha rett til å bli vurdert som adopsjonsforeldre i Stortinget, uansett programformuleringene.

- Jeg tror vedtaket Ap har gjort, vil sikre homofil adopsjon fra høsten, sier Øyan.

Han viser til at Høyres stortingsrepresentanter vanligvis står fritt når de skal stemme i verdispørsmål, og at programforslaget ikke utelukker homofile som adoptivforeldre.

- Jeg håper og tror på at Høyres stortingsrepresentanter har «guts» nok til å vise at det er viktigere med juridisk likebehandling av homofile, enn det er å være tro mot KrF, sier lederen for LLH.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken