Gå til sidens hovedinnhold

Jens spår varig «sykehuskrise»

Statsminister Jens Stoltenberg sier at det aldri vil bli full sykehusdekning i Norge.

STORTINGET (Nettavisen): Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) måtte svare på spørsmål fra Høyre om hva regjeringen vil gjøre med underskuddet på hele 1,5 milliarder kroner i helseforetakene da han møtte i Stortingets muntlige spørretime onsdag formiddag.

I likhet med helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) gjorde han det klart at sykehusene ikke kan regne med å få et øre mer ekstra.

- Jeg tror vi aldri kommer dit at det er full sykehusdekning, sa Stoltenberg.

- Ni milliarder
Men Stoltenberg har ikke dårlig samvittighet overfor sykehusene.

- Vi har bevilget mer penger til sykehusene i 2008 enn noen gang før. Det er faktisk en økning på nesten ni milliarder kroner. Mye vil gå til lønnsvekst, men også til flere pasienter. Vi behandler nå 50.000 flere pasienter enn det den forrige regjeringen la opp til, sier han.

Han er ikke redd for at han nå legge seg ut med sykehusene.

- Vi må si klart ifra når vi bevilger mer penger enn noen gang tidligere. Det er rart å kalle det kutt når vi gir tidenes bevilgninger, sa Stoltenberg.

24.000 nye kreftpasienter hvert år
Stoltenberg viser til at helsevesenet får stadig flere pasienter fordi helsetjenestens suksess er dens problem. Stadige nye medisinske tilbud gjør det mulig å behandle flere pasienter og flere lidelser. Samtidig blir vi stadig eldre, noe som også krever flere pasienter. Forekomsten av kreft øker årlig med 1,5 til 2 prosent. Dette tilsvarer om lag 24.000 nye pasienter per år.

- Levealderen øker med 70 dager per år. Det er ikke et problem, men er enormt uttrykk for at det går bra med Norge, sier Stoltenberg.

- Sykehusenes underskudd er på 1,5 milliarder koner og flere leger sier at det vil gå utover pasientene. Bør ikke du si hvilke pasientgrupper som ikke skal prioriteres når det ikke er nok penger?

- Det har vært lange prosesser om prioriteringer basert på flere utvalgsinnstillinger. Men det politiske systemet har hittil i liten grad maktet å være spesifikk. Men selv om hadde lyktes i det, hadde vi fortsatt stått ved problemet ved at det er uendelige behov, sier Stoltenberg til Nettavisen.

- Men mange pasienter er bekymret?

- Vi skal sørge for at flere pasienter blir behandlet, og det gjør vi. Men det handler ikke bare om mer penger, men også om omstilling og det kan være smertefullt.

Støtte fra Sponheim
Venstre-leder Lars Sponheim er enig med statsministeren i at det alltid vil være udekkede behov i Sykehus-Norge.

- Den teknologiske utviklingen gjør at det alltid vil være slik. Jeg tror at selv om halvparten av befolkningen hadde jobbet på sykehus, så ville vi ha hatt den samme debatten, sier Sponheim.

Det er bare Frp av partiene som går inn for at regjeringen skal gi mer penger til sykehusene.

- Går ikke an
Sylvia Brustad filleristet sykehusene tirsdag da hun redegjorde for det store underskuddet.

- Den vesentligste grunnen til at sykehusene må kutte i sine utgifter er at de har brukt mer enn de har budsjettert. Likevel ber de om mer penger. Det er grunnleggende udemokratisk. Tenk om de som bygger vei og driver skoler og andre tjenester skulle gjøre det samme. «Nei vi har bare lyst til å bruke en milliard til». Slik går det ikke an å holde på, sa Brustad.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai