Gå til sidens hovedinnhold

Jens svelger SV-protest

Trass vitsing fra Stortingets talerstol forsikrer statsministeren at han kan leve med at sentrale SV-politikere demonstrerer mot egen regjering.

STORTINGET (TV 2 Nettavisen): Sentrale stortingsrepresentanter fra SV deltok i demonstrasjonen mot sin egen regjerings vedtak om å sende norske jagerfly til Afghanistan, samtidig som statsministeren kom til Stortinget for å delta i den muntlige spørretimen i dag.

Dette fikk en ironisk Venstre-leder Lars Sponheim til å påpeke at Stoltenberg hadde en del av sitt parlamentariske grunnlag viftende med plakater på gresset utenfor salen.

På plenen
- Noe av det parlamentariske grunnlaget er ute på plenen, og resten inne er i salen. Men det er bedre å ha et parlamentarisk grunnlag, enn å ikke ha det, slik tilfellet var for den tidligere regjeringen, sparket Stoltenberg tilbake.

Han har ingen åpne innvendinger mot at sentrale SV-ere demonstrerer mot sin egen regjeringens politikk.

- Det er noe vi må leve med. Det er ulike meninger i de ulike partiene. Det avgjørende er at regjeringen har et helt klart standpunkt, sier Stoltenberg.

-Udramatisk
SVs partileder Kristin Halvorsen toner også ned Fredsinitiativets demonstrasjon mot jagerflyene, der blant andre stortingsrepresentantene Hallgeir Langeland, Olav Gunnar Ballo, Heidi Sørensen og Inga Marte Thorkildsen deltok.

- Dette er helt udramatisk. Det skjer faktisk ganske ofte, ler Halvorsen.

Hun viser til at hun personlig tidligere har deltatt i demonstrasjoner sammen med Ap-politikere mens Ap har vært i regjering. Det gjelder blant annet demonstrasjoner fagbevegelsen har arrangert, hevder hun.

- Vi må ha litt romslighet, sier Halvorsen.

Ingen jubel
SVs sentralstyremedlem Ingrid Fiskaa var med på å arrangere demonstrasjonen. Hun ber regjeringen snu, og mener det ikke står i stil med erklæringen fra Soria Moria å sende kampfly til Afghanistan.

SVs stortingsrepresentant Ågot Valle var til stede på demonstrasjonen, men har gitt opp å få endret vedtaket.

- Vi aksepterer at det vedtaket som ble gjort av den forrige regjeringen ikke lar seg reversere.

- Hvorfor ikke?


- Det er snakk om et kompromiss som er gjort mellom tre partier. Så enkelte er det. Men det er ingen jubel fra SVs side at vi sender fly ned, sier Valle.

- Men hvorfor demonstrerer du mot din egen regjering?


- Jeg demonstrerte ikke. Jeg stod der for å høre på. Jeg var ute og lyttet, og vi vil fortsette å være den lyttende delen mot fredsinitiativet, sier SV-politikeren.

Flere demonstrasjoner
SV-leder Kristin Halvorsen får kritikk for å ikke ha informert sine egne om det kontroversielle vedtaket på forhånd.

Flere partifeller varsler nye demonstrasjoner hvis partiledelsen opptrer i strid med det de mener er intensjonene i regjeringserklæringen.

- Venter du mange demonstrasjoner fra SV-politikere som er uenige med regjeringens politikk framover?


- Tenker du på statsbudsjettet? I morgen kommer SVs representanter til å være godt fornøyd, sier finansminister Kristin Halvorsen foran framleggelsen av sitt første statsbudsjett.

- Men det er vel mye i budsjettet de ikke er enige i?


- Jo, men her har de hatt mulighet til å komme med innspill på viktige saker underveis, sier hun.

Kommentarer til denne saken