Gå til sidens hovedinnhold

Jens Ulltveit-Moe går på dagen

Total solformørkelse for milliardæren.

Solenergiselskapet Renewable Energy Corporation (REC) melder fredag at styreleder Jens Ulltveit-Moe trekker seg med umiddelbar virkning.

Styret har nå valgt Mimi K. Berdal som ny styreleder.

Omstridt ledelse
Jens Ulltveit-Moe trekker seg nå fra et selskap der han det siste året har hamstret aksjer i.

Nå er han gjennom selskapet Umoe Recs nest største aksjonær med 9,52 prosent av aksjene, gjennom kjøp som ikke har gått upåaktet hen.

For da selskapet gjennomførte en emisjon i fjor sikret Ulltveit-Moe seg en betydelig post til gunstig pris, noe som irriterte andre investorer.

Jan Petter Sissener, meglernestor og nå investor og fondsforvalter i Sissener, betegnet nylig Rec som et kjempespennende selskap, men plaget av Jens Ulltvei-Moe.

- Er det noen vi kan skyte på, så er det Jens Ulltveit-Moe. Vi liker ikke en styreleder og storaksjonær som begunstiger seg selv, sine venner og kjente i emisjoner, henter penger på 30 prosent rabatt i forhold til børskursen slik Jens gjorde i Rec-emisjonen, sa Sissener til Nettavisen NA24.

Han sa også følgende:

- Den er billig, men jeg kommer ikke til å kjøpe aksjen før refinansieringen av gjelden er på plass eller så lenge Jens Ulltveit Moe har en dominerende innflytelse, hvis den da ikke blir tvunget på meg, avslutter Sissener.

Les mer: - 2013 blir helt kanon!

Elendig resultat
Beskjeden kommer samtidig med at det hardt prøvede selskapet varsler om nytt milliardtap. Selskapet nedskriver verdier for 1,8 milliarder kroner på sitt anlegg Rec Silicon i USA.

I fjerde kvartal endte driftsresultatet på minus 2,1 millioner kroner og tallene er generelt grelle.

På Oslo Børs svarer investorene med å senke aksjen med 13,42 prosent til 0,89 kroner.

Selskapet som Ulltveit-Moe nå trekker seg har i flere år slitt med store problemer.

Falt som en stein
I perioden før finanskrisen førte den kraftige globale veksten, ikke minst i fremvoksende økonomier, til en enorm tro på utvikling av nye energikilder. Dette bidro til at investorene sendte markedsverdien til Rec til topps. I glansperioden var det kun Statoil som var mer verdt på Oslo Børs.

Nå er situasjonen en helt annen. Økt konkurranse, ikke minst fra selskaper i fremvoksende økonomier som Kina, kombinert med at flere gjeldstyngede land har fjernet sin subsidiering av solernergi har vist seg å være en giftig cocktail.

Som kompensasjon for dette har Rec stengt produksjonen på flere fabrikker.

Ute av Norge
I fjor sommer besluttet styret i det norske solselskapet å slå datterselskapet REC Wafer Norway konkurs. Det betyr at det nå kun er hovedkontoret som står igjen i Norge.

Avgjørelsen kommer etter at selskapet tidligere har stengt fabrikkene på Glomfjord og Herøya på permanent basis.

Dersom styret ikke hadde slått selskapet konkurs måtte gjeldstyngede Rec ha finansiert løpende kostnader i den norske virksomheten. Som en konsekvens av avgjørelsen tar morselskapet et tap på 400 millioner kroner.

Ved utgangen av juli skal Rec Wafer Norway ha hatt forpliktelser på 1,2 milliarder kroner over selskapets anslåtte verdier.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken