Gå til sidens hovedinnhold

Jens: - Vil ta kutt hjemme

Jens Stoltenberg sier at regjeringen vil ta betydelige miljøkutt hjemme.

DRAMMEN (Nettavisen): - I Soria Moria står det at vi skal ta betydelige kutt hjemme, sier statsministeren og Ap-lederen.

Stoltenberg forsøker nå å slå tilbake mot kritikken som er kommet etter at han ikke vil ta totredjedeler av klimakuttene i Norge.

Han vil imidlertid fortsatt ikke tallfeste hvor mye av klimakuttene som skal tas i Norge, og hvor mye som skal tas i utlandet.

I regjeringen foregår det nå en intens tautrekking om hvordan Norge skal nå målene om klimakutt. SV og Sp vil ta totredjedeler av kuttene i Norge, mens Ap ikke ønsker å forplikte seg til enn viss mengde.

- Fortsatt juni
Stoltenberg vil heller ikke si når regjeringen er ferdig med forhandlingene.

- Vi har sagt juni, da, og det er fortsatt juni, sier han.

Det har vært spekulert om hvorvidt klimameldingen vil bli utsatt til høsten dersom ikke Stoltenberg viker i klimaspørsmålet.

Mener Erna dilter etter
Statsministeren refset også Høyre, Venstre og KrF for å herme etter regjeringens klimamål.

- Opposisjonen har behov for å framstå som offensiv i klimapolitikken, men de presentere aldri så sterke mål og ambisiøse mål på sine landsmøter som regjeringen, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

- Jeg tror opposisjonen synes det er litt vanskelig at regjeringen til de grader presenterer miljømål som de aldri har vært i nærheten av, sier han.

- Billigere hjemme
Statsministeren går også helt imot Frps ønske om å ta 100 prosent av klimakuttene i utlandet.

- Mange utslippskutt er billigere i Norge enn i andre land. Det vil gjøre det unødvendig kostbart å insistere på at alt skal tas ute, slik Frp har gjort. Dessuten vil mange kutt i Norge gi en ekstra miljøgevinst, som for eksempel kollektivutbygging. Det vil gi renere luft og mindre støy, sier han.

- Hvilke klimakutt er det som blir billigere i Norge enn i utlandet?

- Det må industrien svare på. Men jeg er helt sikker på at de finner kutt som er billigere i Norge enn i utlandet. Selv om de ikke bryr seg om klima, så bryr de seg om penger, sier Stoltenberg til Nettavisen.

Han tror ikke industrien vil kjøpe kvoter i EU for 300 kroner hvis de kan finne tiltak i Norge som koster 100 kroner per tonn CO2-reduksjon.

- Det kan være enøktiltak, isoleringstiltak, og å redusere metangasser på avfallsdeponiene, sier han.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken