Gå til sidens hovedinnhold

Jensen: - Vi kan ikke anmelde

En irritert Siv Jensen gikk i strupen på pressen. Hun mener Frp har håndtert Birkedal-saken på en ansvarlig måte.

- Vi har håndtert denne saken på en ansvarlig måte og med varsomhet, sa Frp-leder Siv Jensen da hun møtte pressen i Stortingets vandrehall torsdag ettermiddag.

Det etter at partiet hadde holdt et ekstraordinært krisemøte i sentralstyret i forbindelse med Birkedal-saken.

- Dette handler om at det er en person som sitter siktet og er under etterforskning, og at vi ennå ikke vet situasjonen hans. Med det utgangspunkt er det viktig for meg som leder i et ansvarlig parti å behandle denne saken på en ansvarlig måte, sa Jensen.

Hun sa at partiledelsen har kjent til flere av påstandene i saken, men ville ikke si hvor lenge de har visst om dette. Frp-lederen sa også at det mandag kom påstander som var helt ukjente for Frp.

- Frp kan ikke gjøre det
Jensen sa at de alltid råder personer som mener de er blitt utsatt for en kriminell handling, til å gå til politiet.

- Det er viktig at alle påstander og rykter som blir formidlet til Fremskrittspartiet blir behandlet etter det samme regelverket. Vi forelegger til de personene som er part i saken, de påstandene som er fremkommet. Vi veileder, vi tilbyr hjelp, støtte og råd, sier Jensen, og fortsatte:

- Og så hvis det er påstander om kriminelle handlinger, så gir vi alltid råd om å gå til politianmeldelse. Men det må altså den som anser seg som fornærmet gjøre. Fremskrittspartiet kan ikke gjøre det, sa hun.

Ønsket ikke utdype
Det var søndag kveld at tidligere Fpu-leder og ordførerkandidat Trond Birkedal i Stavanger ble pågrepet og siktet for å ha snikfilmet en ung mann naken.

Etter dette har saken bare vokst i omgang, og onsdag ble siktelsen utvidet til å også gjelde seksuell omgang med barn under 16 år.

Frp-ledelsen har uttalt at de ikke har visst om saken før den ble kjent gjennom media mandag, men onsdag kveld gikk bistandsadvokaten til en av de fornærmede guttene i saken ut og hevdet har Geir Mo lenge har visst om saken.

Salomon sa til Nettavisen at også Fremskrittspartiets Ungdom har visst om saken - i flere år.

Geir Mo var også med på pressetreffet i Vandrehallen, og svarte følgende på spørsmål om hvor lenge han har visst om saken.

- Jeg har håndtert denne saken som alle andre saker, helt i tråd med partiets regelverk, sa han, men ønsket ikke å utdype dette nærmere.

Les også: - Mo visste om saken

- Kan ikke være ryktestasjon
En irritert Frp-leder gikk så i strupen på media. Hun karakeriserte dekningen av Birkedal-saken som «grafsing i en sak der man ikke kjenner fakta».

- Vi kan ikke være formidler av påstander og rykter til media. Til det er denne saken alt for alvorlig. Derfor videreformidler vi all informasjon vi får til politiet. Det er politiets jobb å skille påstander og fakta fra hverandre, og det er først når fakta er kjent at det kan tas ut en eventuell tiltale mot vedkommende, sa Jensen.

Hun påpekte at Frp-ledelsen har håndtert saken med det største alvor.

- Frp og Frps ledelse har håndtert saken som vi gjør med alle andre saken, etter vårt regelverk. Jeg kan forsikre dere om at vi tar denne saken med største alvor, sa Jensen, og sparket til media:

- Vi kan ikke være en ryktestasjon for media, men formidler det vi vet videre til politiet, sa hun.

Jensen mente det ikke var grunn til å mistenke at noen i partiet for ikke å ha tatt Birkedal-saken på alvor.

- Det er ingen i Frp som ikke har håndtert denne saken med det største alvor, og i tråd med det regelverket vi forholder oss til, sa hun.

Les også: Birkedal erkjenner snikfilming av flere

- Mulig pressen ikke tar ansvaret
Hun påpekte viktigheten av å trå varsomt i slike saker.

- Det er mulig norsk presse ikke tar det ansvaret, men det gjør vi, sa Jensen.

- Det dere mener er at jeg først og fremst skal formidle rykter til pressen, sa hun irritert.

Jensen advarte pressen mot å gå for langt i saken, og viste til at man ennå ikke kjenner alle fakta i saken.

- Det er veldig lett å fremsette rykter og påstander om andre personer. Noen ganger er de veldig alvorlige og må ettergås, og andre ganger er de ikke det. Det vet dere utmerket godt. Derfor er det vitkig for oss å opptre ryddig og ikke minst verne dem som er berørt, sa Frp-lederen.

Hun sa også at de aldri kan ha noen garanti for at enkeltpersoner kan foreta seg ting som er utenfor partiets regelverk.

Sandberg: - Dere har dømt allerede
Frps Per Sandberg deltok også på pressekonferansen.

Han mente mediene har forhåndsdømt i saken.

- Det dere gjør er å grafse. Dere har dømt allerede, sa Sandberg.

- Saken er den at den er under etterforskning, og når etterforskningen er ferdig kan det foreligge en tiltalte, og så en dom, da kan dere dømme, sa han.

- Birkedal og Mo snakket sammen
Stavanger Aftenblads nettutgave skrev torsdag ettermiddag at varetektsfengslede Birkedal skal ha hatt samtaler med generalsekretær Geir Mo om sexanklagene for halvannet år siden.

En av de som skal ha fått høre om hendelsen hvor en 15-åring anklaget Birkedal for sex, var FpU-leder Ove Vanebo. Han konfronterte Birkedal med påstanden - før de kontaktet Mo. Mo anbefalte Birkedal å skaffe en advokat.

Les også: Ville selv kastrere overgripere

Onsdag kveld ville ikke Mo å si hvor lenge han har kjent til overgrepspåstandene.

Birkedal har erkjent å ha snikfilmet flere personer, men han nekter for å ha hatt seksuell omgang med et barn under 16 år.

Reklame

Vikinglotto: I kveld kan man vinne 229 millioner