Gå til sidens hovedinnhold

- Jente (13) skal steines

Den 13-årige iranske jenta Gila Izadi skal steines til døde fordi hennes eldre bror gjorde henne gravid, hevder fjorårets fredsprisvinner Shirin Ebadi.

Fjorårets fredsprisvinner Shirin Ebadi fortalte torsdag om dommen til svenske Amnesty, skriver Aftonbladet.

Ifølge opplysningene fra Ebadi og hennes delegasjon har den 13-årige jentas to år eldre bror gjort henne gravid. Begge barna sitter nå i fengsel, hun i byen Marivan og broren i Teheran.

13-åringen skal ha født barnet i fangenskap for to uker siden. Det nyfødte barnet skal umiddelbart ha blitt tatt fra henne, og søsknene stilt for retten.

- Dommeren dømte broren til 150 piskeslag og søsteren skal steines til døde, sier Nahid Riazi ved den danske komitéen for forsvar av iranske kvinners rettigheter, til Aftonbladet.

- Diskuterer straffen
- Det skal diskuteres om straffen skal omgjøres til hengning. Situasjonen er bekymringsfull og meget farlig for henne, fortsetter Riazi.

Riazi skal være en av meget få med kunnskap om dommen og iranske aviser har ikke rapportert dødsdommen.

Stockholsmkontoret til Amnesty kontaktet fredag organisasjonens hovedkontor i London. De skal nå granske saken.

Hengte 16-åring
Den 15. august i år ble 16 år gamle Atefeh Rajabi hengt i byen Neka. Jenta var dømt for å ha hatt sex utenfor ekteskapet, og beskrives av flere internasjonale organisasjoner som en «typisk tenåringsjente» - obsternasig og nysgjerrig på gutter.

Ifølge nyhetsbyrået Iran Focus hadde jenta blitt dømt til piskeslag for å ha hatt sex med ugifte menn tidligere. 16-åringen ble dømt til døden for å ha hatt sex med en gift mann.

I Iran er den kriminelle lavalderen for jenter ni år.
- Shirin Ebadi ser det som en av de alvorligste menneskerettighets-spørsmålene i Iran at loven behandler unge jenter som voksne, sier generalsekretær Carl Söderbergh i svenske Amnesty til Aftonbladet.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien