Gå til sidens hovedinnhold

Jente (15) giftet bort til mann (90)

Den livredde jenta stengte seg inne på soverommet på bryllupsnatten.

En 15 år gammel saudiarabisk jente ble giftet bort til en 90 år gammel mann. 90-åringen skal ha betalt en medgift til jentas familie på 65.000 saudiske riyal, noe som tilsvarer snaut 100.000 kroner.

Men den livredde jenta nektet å gå til sengs med 90-åringen. På bryllupsnatten låste hun døren og stengte seg inne på soverommet. To dager senere flyktet hun tilbake til familien, skriver avisen Al Arabiya.

Mannen hevder han er utsatt for en svindel, og at han ble lurt til å betale medgiften. Nå krever han å få tilbakebetalt pengene han hevder å ha betalt for å få gifte seg med jenta.

Sterke reaksjoner
Ekteskapet har skapt sterke reaksjoner blant saudiarabiske menneskerettsorganisasjoner, som krever at staten griper inn i saken. Mange kritiserer også jentas familie, og sammenligner tvangsekteskapet med menneskehandel.

- Kan denne forbrytelsen med menneskehandel straffes i henhold til loven? spør den juridiske eksperten Mouhammad Khaled Alnuzha på Twitter.

Tvangsekteskap i Saudi-Arabia fører ofte til overgrep på mindreårige, og kan i mange tilfeller føre til selvmord, ifølge psykologen Jamal al-Toueiki, skriver Al Arabiya. Medlem av Saudi National Association for Human Rights (NSHR), Suhaila Zein al-Abedin, forslår å heve minstealderen til 18 år for giftemål i Saudi-Arabia.

Andre twitterbrukere krever også lovendringer som kan sette en stopper for denne praksisen, hvor unge jenter giftes bort til gamle menn i bytte mot en stor pengesum.

- Vi trenger en lov som kan straffefølge slike handlinger. Nå er det nok barnemishandling, skriver psykolog ved et barnevernssenter, Samira al-Ghamdi, på Twitter.

- 5000 barnebruder
Praksisen med tvangsekteskap er svært utbredt i Saudi-Arabia. I november i fjor hevdet en menneskerettsaktivist at det var mer enn 5000 barnebruder under 14 år i Saudi-Arabia.

- Det er 5622 ekteskap i Saudi-Arabia hvor bruden er under 14 år, sier Ali Abdul Rahman Al Roumi ved Mohammad Bin Saud Islamic University til Gulf News.

Han opplyser imidlertid ikke om hvilken periode tallene gjelder for.

Menneskerettighetserklæringen fra 1948 stadfester at ethvert ekteskap skal kun inngås ved gjensidig ønske fra begge parter. Men statistikken viser imidlertid at tvangsekteskap er svært utbredt i verden.

Ifølge UNICEFs globale tall fra 2009, ble 36 prosent av alle kvinner i alderen 20 til 24 år giftet bort før fylte 18 år, og på verdensbasis er 51 millioner jenter under 18 år er gift, ifølge Daily Mail.

Reklame

Ny grillpakke for sommeren 2021: - Våre absolutte favoritter i en pakke

Kommentarer til denne saken