Det var Nikoline Røkenes (2) som døde etter snøskredet i Longyearbyen på Svalbard. Storesøster Pernille (3) overlevde.

Faren til jentene, Kim Rune Røkenes, har selv lagt ut en uttalelse på nettsidene til Longyearbyen lokalstyre. Der forteller han hvordan både Nikoline og Pernille kom bort fra dem etter skredet.

- Husker vagt at jeg så hundrevis av frivillige som ville hjelpe ved rasstedet, og de som sto på der oppe er noen fantastiske sterke hverdagshelter som vi aldri får takket nok, heter det blant annet i uttalelsen.

- Bunnløs sorg

De to små barna ble funnet etter to timer, ifølge faren. De ble begge først lagt inn på sykehus i Longyearbyen for deretter å bli fløyet til Tromsø for behandling.

Toåringens liv sto ikke til å redde, og hun døde søndag.

- Pernille ble en stor glede i sjokket da det var klart at hun ville bli fin igjen, og Nikoline en uendelig, bunnløs sorg som ikke kan beskrives, heter det videre.

Det var Svalbardposten som først omtalte uttalelsen.

Enkelte får flytte hjem

Enkelte av de evakuerte på Svalbard fikk mandag beskjed om at de kunne flytte hjem etter at Sysselmannen opphevet evakueringen av flere områder. Beslutningen omfatter blant annet flere adresser i vei 224, 226 og 230, samt det gamle sykehuset og Nybyen.

I andre områder opprettholdes imidlertid evakueringen.

- Personer som fortsatt ikke kan flytte hjem, vil i kveld kunne gå inn i husene sine og raskt hente sine mest nødvendige personlige eiendeler, sier sysselmann Kjerstin Askholt til NTB mandag kveld.

Også tidligere mandag fikk evakuerte denne muligheten, men ettersom ikke alle fikk med seg dette, får de en ny mulighet mellom klokken 20 og 22.

- Det er for at de som fortsatt er evakuert, skal få en best mulig jul, sier Askholt.

Opprettholder forbudssone

Selve rasstedet og husene som ble ødelagt i raset, er fortsatt avsperret. Beboerne i disse husene får ikke hente tingene sine.

- Hvor lenge denne forbudssonen opprettholdes, er vanskelig å si. Sikkerhet er det viktigste, og vi vet ennå ikke når nødvendige skredeksperter ankommer Svalbard. Forbudssonen kan derfor bli opprettholdt gjennom romjulen, sier Askholt.

I alt ti hus i Longyearbyen ble ødelagt i skredet lørdag. Nærmere 180 personer ble i etterkant evakuert av frykt for nye skred.

Losen stiller med husrom

Lostjenesten i Troms og Finnmark har satt sine losleiligheter i Longyearbyen til disposisjon for befolkningen.

- Tilbudet vårt om husrom i losleilighetene vi har på Svalbard, ble mottatt med takk, sier losoldermann Roy Arne Rotnes.

Han forteller at leilighetene står tomme når det ikke er losoppdrag i området.

- Leilighetene våre ligger i nærheten av områdene som er rammet, i et leilighetskompleks som ikke er rasutsatt, sier Rotnes.

Losene har få oppdrag på Svalbard på denne tida av året, ettersom havområdene har begynt å fryse til.

Minnestund tirsdag

I tillegg til to år gamle Nikoline Røkenes mistet 42 år gamle Atle Husby livet da tonnevis med tung snø løsnet i skredet lørdag og raste nedover siden på fjellet Sukkertoppen.

Tirsdag blir det minnestund for Husby i kirken på Svalbard. Trebarnsfaren, som arbeidet som lærer, ble gravd ut av snømassene og fraktet livløs til sykehus. Livet sto ikke til å redde. (©NTB)