Gå til sidens hovedinnhold

Jesus havner i retten

Levde Jesus, eller er han bare noe kirken har funnet på? En svoren ateist krever at rettsvesenet avgjør dette én gang for alle.

Verden synes mettet av religiøse konflikter, men her kommer enda en: Luigi Cascioli, en svoren ateist fra Italia, har lykkes med å trekke den romersk-katolske kirken for retten og tvinge dem til å svare for læren om Jesus, skriver Reuters. Cascioli mener kirken har utnyttet folks godtroenhet og bløffet dem om Jesus som historisk person. På den måten har kirken brutt den italienske grunnloven, ifølge ateisten.

Trekker bysbarn for retten
Nå er det verken paven eller andre høytstående geistlige som senere denne måneden skal møte Luigi Cascioli i retten, men Enrico Righi, en gammel klassekamerat, som i motsetning til Cascioli valgte den smale vei og ble prest. Begge er eldre herrer i 70-årene, oppvokst i den samme italienske byen Bagnoregio.

- Jeg leverte dette søksmålet fordi jeg ønsker å rette et nådestøt mot kirken, uttaler Cascioli til Reuters.

Han ser på bysbarnet Righi som en god representant for hele kirken, som han mener har brutt to viktige forskrifter i den italienske loven. Den skal beskytte folk mot svindlere og bedragere.

- Kirken har bygget Jesus-skikkelsen rundt John fra Gamala, uttaler Cascioli og viser til en jøde som i det første århundret kjempet mot den romerske hæren.

Hevder å ha historiske bevis
Cascioli sier han i sin bok «Fabelen om Jesus» legger fram bevis for at Jesus ikke eksisterte som en historisk figur. Dette krever han at Enrico Righi nå tilbakeviser i retten.

Enrico Righi (76) selv virker ikke særlig glad for at nettopp han er plukket ut som motstander i Casciolis korstog mot kirken.

- Siden jeg er prest og skriver i menighetsbladet og dermed «lurer folk» har han plukket ut meg til søksmålet, sier han. Selv mener han det er nok av bevis for Jesus' eksistens, også historiske.

Dårlige odds
Dommeren har flere ganger forsøkt å få søksmålet avvist, noe han ikke har lyktes med.

Men Cascioli selv innrømmer at han har oddsene mot seg i kampen mot den romersk-katolske kirken.

- Skal jeg vinne, må det skje et mirakel, sier han til Reuters.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken