Gå til sidens hovedinnhold

- Jo, Armstrong var dopet

Den ene forfatteren bak boka som beskylder Lance Armstrong for doping, gjentok torsdag dopinganklagene mot sykkelkongen.

Boka «L.A. Confidential: The secrets of Lance Armstrong» ble utgitt for et par uker siden. Armstrong kjemper nå i rettsapparatet for å få skrive inn en benektelse i boka.

Han tapte første gang. I morgen kommer avgjørelsen på anken hans.

Tett samarbeid med dopinglege
Pierre Ballester, en sykkelekspert og en av forfatterne bak den omstridte boka, gjentok torsdag dopingbeskyldningene mot Armstrong, og at amerikaneren brukte EPO etter comebacket i 1997.

Ballester vektlegger spesielt Armstrongs samarbeid med «dopinglegen» Michele Ferrari - mannen som en gang omtalte EPO som «like farlig som appelsinjuice».

- Armstrong har en tendens til å minimere Ferraris betydning, men han nølte ikke med å spørre Ferrari om råd under Touren i år 2000 - etter et angrep fra Marco Pantani. At så skjedde bekreftet også Ferrari selv overfor to danske journalister i det eneste intervjuet han har gitt de siste årene. Han har aldri benektet dette, sier Ballester til AFP.

Ifølge boka begynte Armstrong og hans Motorola-lag å bruke EPO for å holde tritt med verdenseliten midt på 90-tallet.

- Vet hvordan han skal lure grensene
Ferrari er kjent som en av verdens største EPO-eksperter. Han skal vite hvordan man skal bruke EPO uten å bli tatt - samtidig som man får maksimal effekt. Ballester, tidligere journalist i den franske avisa L´Equipe, poengterer at Ferrari godt vet hvordan man manipulerer blodverdiene slik at man ikke blir avslørt.

Hematokrit-verdier på 47 er mistenklige. I Tour de France må man imidlertid ha 50 for å ikke få sykle. Det betyr at en rytter med en verdi på 49 - meget mistenkelig - får delta.

- Ferrari er en ekspert, og han vet godt hvordan man kan leke med disse grenseverdiene. Det er kjent at de som har brukt Ferrari sjelden har verdier over 50, sier Ballester videre.

- Armstrongs læremester er ham selv og Ferrari. Episoden i Tour de France i år 2000 er bevis. Trenger Armstrong råd, setter laget ham i kontakt med Ferrari. Og alle møtene mellom Armstrong og Ferrari setter ham ikke i et godt lys, sier Ballester.

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte