Gå til sidens hovedinnhold

Jobber for Aalesund-sponsor, dømte Aalesund-kamp

- Ingen heldig binding.

Den 28 år gamle tippeligadommeren Ola Hobber Nilsen fikk kjenne LSK-fansens vrede etter 0-0-kampen mellom Lillestrøm og Aalesund mandag kveld.

Nettavisen kjenner til at Hobber Nilsen i sin sivile jobb er ansatt som markedskonsulent i Color Line Cruises. Det avsløres også via dommerens egen profil på Linkedin.

Color Line har vært en viktig bidragsyter for Aalesund Fotballklubb i mer enn ti år. Selskapet har siden 2003 vært draktsponsor for Tippeliga-klubben og 16. april 2005 kunne klubben flytte fra Kråmyra til deres nye arena Color Line Stadion.

Kritisk til bindingen
Dommerens kobling til Aalesund får Kanarifansen til å reagere. Talsmann Kenneth Kvebek rister på hodet når Nettavisen snakker med ham tirsdag ettermiddag.

- Jeg var på matchen i går, og man tenker jo sitt etter de avgjørelsene som ble tatt. Det er selvfølgelig ingen heldig binding. Jeg mener det blir for tette relasjoner til det ene laget. Det har vært et ganske hett tema på våre forum i dag, for å si det sånn. Det er mange som stusser litt, sier Kvebek til Nettavisen.

- Man skal være forsiktig med å konkludere, men det er jo litt uheldig, legger han til.

- Virker ikke helt bra
Kenneth A. Leren, ekspert på idrettsjus, stusser også når Nettavisen ringer for å be om hans vurdering av saken. Han vil ikke hogge hodet av Hobber Nilsen umiddelbart.

- Min første reaksjon er at det ikke virker helt bra, det gjør det ikke. Men samtidig er det nødvendigvis heller ikke noe problem. Det med habilitet er mer et spørsmål om hvordan omverden oppfatter hans upartiskhet. Hvis man kan trekke upartiskheten i tvil, taler det i favør av inhabilitet, sier Leren til Nettavisen.

- Hvorfor virker det ikke helt bra?

- Fordi man umiddelbart tenker at dommeren ikke er helt upartisk. Og det skal en dommer være, man skal ikke ha bindinger til noen av aktørene. Spørsmålet er om han har noen bindinger. Han er en sentralt ansatt hos en betydelig sponsor, men det er ikke dermed sagt at han ikke er i stand til å opptre upartisk som dommer. Det er en sammensatt vurdering, og jeg vil ikke gi et klart svar i noen retning. Det jeg kan si generelt om habilitet, er at reglene ikke er så strenge som mange mener de burde ha vært. Det skal mye mer til for å være inhabil enn det folk flest tror, sier Leren.

Dommeren: - Uproblematisk
Hobber Nilsen er relativt fersk i tippeligasammenheng, og fikk sin debut mot slutten av 2011-sesongen. Dommeren bekrefter overfor Nettavisen at han fortsatt er ansatt som markedskonsulent i Color Line.

- Ser du noe problem ved å dømme Aalesund når du samtidig jobber for en av klubbens sponsorer?

- Nei, jeg ser på det som uproblematisk. Nå har jeg jobbet i Color Line siden 2010, og jeg har dømt både Lillestrøm og Aalesund en rekke ganger, og senest i fjor dømte jeg samme oppgjør mellom de to klubbene. Jeg har også dømt Aalesund flere ganger, og det er litt overraskende at dette kommer nå. Fra mitt ståsted er ikke dette et problem i det hele tatt, sier Hobber Nilsen til Nettavisen.

Han forteller at han tok opp sin rolle i Color Line med dommersjef Rune Pedersen i 2013.

- Da forklarte jeg at min rolle er uproblematisk. Jeg tar ikke noen beslutninger som har noe med Color Line å gjøre inn mot fotballen. Min jobb er å få flest mulig konferansegjester mellom Oslo og Kiel og har ikke noe med fotball å gjøre. Vi ble derfor enige om at det ikke var nødvendig å gjøre noen endringer i arbeidssituasjonen, forteller han.

- Har du latt deg påvirke av din kobling til Aalesund gjennom Color Line?

- Nei.

- Kommer denne saken til å påvirke ditt arbeidsforhold til Color Line?

- Det er første gang jeg får en slik henvendelse, og fra mitt ståsted er alt uendret. Jeg har ingen planer om å slutte i Color Line, sier 28-åringen.

(Saken fortsetter under bildet)

- Har ikke noe å si
Dommersjef Rune Pedersen bekrefter at han i fjor drøftet saken med Hobber Nilsen.

- Vi hadde en samtale, jeg tror det var i fjor, om at han jobbet i Color Line. Men da vi tok opp dette, kom vi ikke frem til at det skulle ha noe å si for hvilke kamper han skulle dømme, sier Pedersen til Nettavisen.

- Har du forståelse for at LSK-supportere reagerer på koblingen til Aalesund?

- Nå forholder vi oss stort sett til klubbene når det gjelder sånt. Når supportere kommer opp med sånne saker, får vi aldri noen direkte henvendelser på det. Men vi vurderte i fjor i dommerkomiteen at hans habilitet ikke var svekket ved å dømme Aalesund, mener dommersjefen.

- Ser du noe som helst problem ved at en tippeligadommer er indirekte knyttet til en klubb via en sponsor?

- Ja, vi har hatt andre tilfeller også hvor dommere har henvendt seg på bakgrunn av sponsorer eller habilitet i forbindelse med familiemedlemmer, svogere som er aktive spillere og så videre, og det har vært vurdert i hvert enkelt tilfelle. I den grad vi får opplysninger om det, prøver vi å gjøre en vurdering som er mest mulig etterrettelig.

- Kommer Hobber Nilsen til å fortsette å dømme Aalesund-kamper?

- Dommerkomiteen vurderte dette i fjor, og det har vel ikke kommet noen nye momenter i saken nå, og vurderingen er den samme hvis det ikke dukker opp opplysninger vi ikke var kjent med den gangen, for å si det sånn.

- Fornøyd med innsatsen
Hobber Nilsen fikk sterk kritikk av LSK-spiller Bjørn Helge Riise etter 0-0-kampen i går. Riise mente dommeren var «det verste han hadde opplevd».

Om sin egen innsats sier han følgende:

- Jeg har jo fått det med meg. Da jeg sto opp i dag, leste jeg Nettavisen, som du ringer fra. Da fikk jeg det med meg, selv om jeg vanligvis ikke leser alle artikler etter kamper. Det var en slitekamp, 0-0 og to lag som ikke er helt i medvind. Dommerteamet var fornøyd med den innsatsen som ble gjort, og etter kampen evaluerte vi sammen med dommerveileder i Norges Fotballforbund. Alt i alt sa han at vi skulle være fornøyde med den innsatsen som ble gjort, avslutter dommeren.

P.S: Tippeligadommer Trond Ivar Døvle ble i 2011 også en gjenstand for debatt angående habilitet. Døvle var så sent som i 2006 sikkerhetsansvarlig i VIF-Klanen.

LES OGSÅ:

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken