Gå til sidens hovedinnhold

Jobber hele døgnet

PATONG (TV 2 Nettavisen): Med 400 kg utstyr spredt rundt på det ødelagte hotellområdet går TV 2s nyhetsteam i Phuket på luften gjennom hele døgnet. - Jeg håper vi kan bidra til at folk hjemme forstår hvordan det er her, sier reporter Bent Skjærstad.

Skjærstad var den første TV 2-reporteren som kom til Phuket etter katastrofen. I Bangkok, på vei hjem fra ferie med sin samboer Kristine, fikk 31-åringen beskjed fra Bergen om å snu på flekken. Samme ettermiddag som flodbølgen hadde skylt innover feriestedet hvor han hadde oppholdt seg kun dager i forveien, var TV 2s mann på plass.

- Det var helt absurd å ha forlatt et ferieparadis og så komme tilbake til et område som var knust til det ugjenkjennelige, sier Skjærstad til TV 2 Nettavisen.

Største norske team
De tre første dagene jobbet den erfarne journalisten, som blant annet var med å dekke Irak-krigen, nesten døgnet rundt. Thailand ligger seks timer foran Norge, og når 21-nyhetene begynner er klokken tre på natten her.

- Det var utrolig deilig da Fredrik (Græsvik, red.anm) og resten av teamet kom ned. Da kunne jeg senke skuldrene, sier 31-åringen.

I dag har TV 2 det største teamet blant norske redaksjoner i Phuket. Til sammen med fire reportasjeteam, teknikere, nyhetsanker Siri Lill Mannes og reportasjesjef på Phuket, Fredrik Græssvik, utgjør de 11 personer.

Til nå har de gått live fra et ødelagt hotell i Patong, eid av en nordmann, hver time fra klokken 10 til 18.30-nyhetene. Imellom alle sendingene låner svenske TV4 up-link-antennen.

- Ville vekk
Journalistene i katastrofeområdet har måttet være vitne til tusenvis av lik, enorme ødeleggelser og hørt fortellinger fra dem som overlevde flombølgen. Det er ingen enkel jobb, mener Skjærstad.

- Det er klart vi blir påvirket. Vi er jo mennesker og kan ikke gå rundt å ikke reagere på det vi ser, sier han.

Best husker Skjærstad turen tilbake til Phi Phi øyene, da han måtte tråkke over lik på bryggen for å komme seg på land. Da han kom til stranden fant han et passfoto i sanden.

- Da fikk plutselig alle de døde kroppene et ansikt og jeg kjente jeg ville vekk. Jeg hadde fått nok, sier han.

Hjelper å snakke på sending
Det er den gode stemningen i teamet som, ifølge Skjærstad og Siri Lill Mannes, gjør at de klarer å holde ut i lengden. Det å få snakke ut om hva de har opplevd i løpet av dagen, hjelper.

- Dessuten er det veldig deilig å få fortelle på sending hva vi opplever. Det er også en måte å bearbeide tingene på, sier TV 2-reporteren og legger til at støtten fra sin kjære og familien hjemme også betyr mye.

De siste dagene har reportasjesjef Græsvik, som i tillegg til å styre det redaksjonelle innholdet fra Phuket, fungerer som en slags omsorgsfull far for TV 2-teamet, begynt å gi dem fri en dag hver. Han spør ofte om hvordan det går med dem og om de er slitne.

- Jeg vet ikke om det var tilfeldig eller svært bra planlagt, men vi er et fantastisk bra team her nede. Vi passer så utrolig godt sammen, sier Siri Lill Mannes.

- Jeg tror også det har noe med opplevelsene her å gjøre, sier Bent.

- Det er fælt
Mannes sin jobb er å lede live-sendingene fra Phuket på kvelden. På dagen reiser hun med reportasjeteamene ut for selv kunne danne seg et inntrykk av hvordan katastrofen har rammet stedet.

- Det ville vært helt feil å stå og snakke om ting som skjer her uten å ha sett det selv og uten å snakke med de pårørende selv. Jeg er glad for at jeg har fått være med ut, selv om det er fælt, sier Mannes til TV 2 Nettavisen.

Da hun reiste ned noen dager etter flombølgen, fryktet hun aller mest at norske journalister skulle bli en ekstra belastning for de pårørende og hjelpearbeiderne.

- Men jeg har fått flere tilbakemeldinger fra pårørende som takker for at vi har vist dem respekt. Det er godt, sier Mannes.

Kommentarer til denne saken