Gå til sidens hovedinnhold

Jobbet svart - fikk 2,4 millioner i uføretrygd

Rekordsstort trygdemisbruk i Norge. Over tusen personer anmeldt.

NAV har anmeldt 1 199 personer for å ha svindlet til seg 211 millioner kroner i 2012. NAV har aldri avdekket et så høyt svindelbeløp i løpet av et år.

Det er positivt at vi klarer å avdekke mer, og tallene viser at kontrollarbeidet er viktig. Vi frykter også store mørketall, og derfor er vi glad for at departementet har satt i gang flere undersøkelser om dette, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Rekordsvindel av sykepenger
NAV har anmeldt 142 personer for svindel av sykepenger. Aldri har så mange blitt anmeldt for svindel av sykepenger på ett år. Anmeldelsene dreier seg om svindel av 30 millioner kroner. De anmeldte er mistenkt for å ha oppgitt en høyere inntekt enn de faktisk har hatt, arbeidet svart mens de mottok sykepenger, eller begynt i jobb hos en annen arbeidsgiver mens de fortsatt var sykmeldt.

Vi har jobbet målrettet for å avdekke denne typen svindel i 2012 og vil fortsette i 2013, sier arbeids- og velferdsdirektøren.

Flest anmeldt for dagpengesvindel
Flest personer er anmeldt for å ha svindlet til seg dagpenger. NAV har anmeldt 722 personer for svindel av 93 millioner kroner i 2012. Det er også det høyeste beløpet NAV har avdekket noen sinne, og 14 millioner kroner mer enn i 2011.

Store enkeltsaker
49 personer er anmeldt for svindel av uførepensjon for til sammen 24 millioner kroner, det vil i snitt si nærmere en halv million per sak. På dette området finner vi også de største enkeltsakene. I Telemark er det anmeldt en person for svindel av 2,4 millioner kroner. Personen er mistenkt for å ha jobbet svart ved siden av uførepensjonen.

Svart arbeid i kombinasjon med trygd er dobbeltsvindel. For det første mottar man ytelser man ikke har krav på, og for det andre jobber man uten å betale skatt. Det er alvorlig for velferdssystemet, sier Lystad.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken