Gå til sidens hovedinnhold

Jobbtall gir børsfest

Øyner lysning i amerikanske bedrifter.

Den månedlige arbeidsmarkedsrapporten i USA viste at sysselsettingen falt med 54.000 personser i august. Fallet var klart mindre enn ventet. Nedgangen preges av at midlertidig ansatte i forbindelse med en folketelling nå er ferdige med jobben.

Sysselsettingen i privat sektor steg derimot med 67.000, også det bedre enn ventet.

Arbeidsledigheten ligger på 9,6 prosent, som ventet. Det er en økning fra 9,5 prosent i juli.

På forhånd hadde analytikerne i snitt ventet følgende, ifølge Briefing.com:

  • Sysselsetting totalt: -120.000
  • Sysselsetting privat sektor: +44.000
  • Arbeidsledighet: 9,6 prosent

I tillegg til at august-tallene var bedre enn fryktet, er sysselsettingen for juni og juli revidert klart i positive retning. Gjennomsnittlig timelønn økte med 0,2 prosent fra juli til august, noe som også var i overkant av forventningen.

Børsen hopper

Finansmarkedene trampeklapper for tallene, som kom klokken 14.30 norsk tid. Etter fem minutter er Oslo Børs Hovedindeks opp 2,2 prosent til 371 poeng.

Det ligger dermed an til en fremragende børsuke. Så langt denne uken har Hovedindeksen steget 6 prosent.

Også andre europeiske børser har skutt i været, og i USA indikerer handel i aksjefutures at markedet vil åpne klart opp.

Etter at frykten for statsfinansiell kollaps i Europa dominerte finansmarkedene i vår, har fokus i sommer vært på faretruende svak utvikling for husholdningene i USA. Både jobbtall og boligindikatorer har utviklet seg svakt i sommer, og dagens sysselsettingsrapport bidrar dermed til å dempe nervøsiteten.

Uendret i Norge
Tidligere fredag kom det tall som viste at arbeidsledigheten i Norge ligger på 2,9 prosent, det samme nivået som for ett år siden.

Les mer: Ledigheten på stedet hvil

Kommentarer til denne saken