Gå til sidens hovedinnhold

Johan styrer familien fra graven

Full kontroll over Ugland-formuen etter sin død.

I slutten av mars døde skipsreder Johan Jørgen Ugland 88 år gammel.

Les mer her: Ugland er død

Det brygger opp til bråk i Grimstad. Arveoppgjøret etter den styrtrike rederen er noe for seg. Sønnen Lars T. Ugland, som tidligere var kronprinsen i As Uglands Rederi, er sjokkert, ifølge Dagens Næringsliv.

Styrer fra graven
Barnebarnet Knut Nikolai Tønnevold Ugland (24) arver 55 prosent av aksjene i shippingkonsernet. Enken, Ellen Ugland (57), som var sekretær for Johan Jørgen Ugland fra tidlig på 80-tallet før hun ble Uglands andre kone, får 45 prosent av arven.

Den avdøde rederens tre barn får ingenting utover omkring 25 millioner kroner de fikk hver for aksjer de eide i konsernet for vel ti år siden.

- Jeg har tidligere sagt at han åpenbart ønsker å styre virksomheten fra graven. Jeg hadde håpet at Knut Nikolai skulle få 90 prosent. At Ellen får 45 prosent og kan forvalte aksjene etter eget forgodtbefinnende, kom som en bombe. Jeg er sjokkert over at min far kunne gjøre dette, sier sønnen Lars T. Ugland, til DN. Selv røk han uklar med faren i 1994 og ble kastet ut av rederiet.

Ikke gammel nok
Noe av det mest pikante i testamentet er at Ugland ikke anser hovedarvingen som voksen før han fyller 35 år. I tillegg tvinges han til å bo i noe som kan karakteriseres som et anneks under påsyn av svigermor, som blir boende i herskapsvillaen ett steinkast unna.

Blant kravene bestefar har stilt overfor 24–åringen er at han ikke får bestemme hvor han skal bo, og ikke får han forvalte aksjene før om mange år.

Frem til han er 35 år, er det et forvaltningsråd bestående av advokaten Jørgen Lund (formann), Ellen Ugland og direktør Øystein Beisland som skal råde over aksjene.

I motsetning til Knut Nikolai Tønnevold Ugland er ikke Ellen Uglands arv underlagt noen begrensninger eller føringer. Hun råder fritt over aksjene.

For å arve Ugland Gård stiller testamentet som krav at Knut Nikolai Tønnevold Ugland bosetter seg i kårboligen på gården. Han blir dermed nærmeste nabo til stebestemor Ellen Ugland, som vil regjere i sveitservillaen, «Saritas hus».

Les også: Ga milliardarven til 23-åring

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken