Gå til sidens hovedinnhold

Johaug har endret syn på hjertetesting

- Hvis det blir problemer, tar jeg det når det eventuelt kommer.

Sportsåret 2012 serverte mange fantastiske sportsopplevelser, men innimellom fikk vi også vonde påminnelser på hvor stor påkjenning toppidrett kan være på kroppene til forbildene og heltene vi gleder oss over hver eneste dag.

17. mars falt Bolton-spiller Fabrice Muamba om på banen i en cupkamp mot Tottenham. Han hadde fått hjertestans. Muamba, som kun var 23 år, overlevde, men måtte legge fotballknottene på hylla for godt.

En drøy måned senere døde den norske svømmehelten Alexander Dale Oen av hjertestans, kun 26 år gammel

Samtidig som hele nasjonen sørget over tapet, startet debatten om hjertetesting av toppidrettsutøvere burde settes i system. «Ja!» sa Ole Einar Bjørndalen. «Nei!» sa Petter Northug. Meningene var delte da Nettavisen møtte flere av vintersportsutøverne én uke etter Dale Oens bortgang.

- Det er en trygghet hvis det blir satt i system og det er aktuelt for meg å la meg teste. Men hva hvis testen viser noe negativt? Jeg vet ikke om jeg hadde klart å gi meg, sa Therese Johaug den gang.

Les saken: Johaug redd for å la seg teste

(Artikkelen fortsetter under bilder)

Diskusjonene sluttet etter hvert og surre, og utøverne fikk lov til å fokusere på neste sesong og neste mål.

Så skjedde det igjen.

Noen dager før julaften kom nyheten om at Marit Bjørgen var lagt inn på sykehuset med hjerteproblemer. Norge holdt pusten.

Heldigvis viste det seg å «kun» være snakk om hjerterytmeforstyrrelser, som langt fra er like alvorlig som hjertestans, men som likevel gir en påminnelse på hvor stor påkjenning toppidrettsutøverne utsetter kroppene sine for.

Da Nettavisen møter Johaug på Hamar dagen før NM, spør vi om hun nå har latt seg hjertetestes.

- Nei, det har jeg ikke gjort, svarer 24-åringen, som ikke har latt seg skremme av Bjørgens hjerteproblemer.

- Det Marit hadde var veldig annerledes enn det Dale Oen døde av. Det er noe alle kan få. Som Marit sier: hjertet hennes er helt friskt. Hun har vært gjennom mange undersøkelser og ingenting er galt.

- Hvis det skulle skje med meg, tar jeg det når det eventuelt kommer, sier Johaug kontant.

Bjørgen måtte stå over Tour de Ski som følge av hjerteflimmeret, og gjennomgikk grundig testing. Da hun var tilbake i verdenscupen i La Clusac for noen helger siden, så alt ut til å være i skjønneste orden, og den norske langrennsdronningen vant 10-kilometeren. Under NM fulgte hun opp med gull på samme distanse, samt bronse på sprinten og gull på skiatlon. Johaug fikk med seg to NM-sølv.

LES FLERE SAKER:

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken