Italienske Federico Pellegrino var sterkest av alle, og vant åpningssprinten på Tour de Ski foran en rekke italienske tilhengere i sveitsiske Lenzerheide på fredag.

Han tok seieren foran russiske Sergej Ustjugov, mens Finn Hågen Krogh tok tredjeplassen. Martin Johnsrud Sundby tok en svært sterk fjerdeplass, og fikk dermed en god start på Touren.

- Tredjeplass på Finn Hågen Krogh er en strålende start på Touren, sier NRKs Jann Post etter rennet.

- Også for Martin. Han er i finalen og blir nummer fire, uten å bruke opp alle kreftene i finalen. Jeg tror også Sundby skal være veldig fornøyd med starten her, legger sidekommentator Torgeir Bjørn til.

- Superhappy

Det er Johnsrud Sundby selv enig i.

- Jeg er superhappy. Det har vært en dag langt over forventningene for meg. Så jeg kommer godt ut av dagens sprint, og det er jeg fornøyd med, sier han til NRK.

- Det er masse bonussekunder, og jeg slipper å tape for mye til de beste. Det er kanskje det viktigste.

Northug ute i semien

Fem av sju norske herrer tok seg videre fra kvartfinalen i sprinten, og fire av dem møttes i det første heatet i semifinalen: Finn Hågen Krogh, Sondre Turvoll Fossli, Petter Northug og Didrik Tønseth kjempet mot Federico Pellegrino og Sergej Ustjugov om finaleplassene.

Og det ble en knallhard spurtkamp om finalebillettene. Russiske Ustjugov ledet an i front, og kjempet seg i mål tre tideler foran Petter Northug på fjerdeplass.

Italienske Pellegrino tok andreplassen, og dermed måtte Northug og Finn Hågen Krogh på tredjeplass vente for å se om de tok seg til finalen som «lucky losere».

Sammenlagtfavoritt Martin Johnsrud Sundby har slitt med sykdom i romjula, men tok seg enkelt videre til finalen som eneste deltakende nordmann i det andre heatet. Med seg fikk han Emil Jönsson, mens sammenlagtoutsider Dario Cologna på tredjeplass tok seg videre på tid. Dermed var Petter Northug utslått, mens Finn Hågen Krogh gikk til finalen som den andre lucky loseren.

- Burde vært foran

- Hvis vi ser på sammendraget er dette en stor fordel til Sundby og Cologna, vis-a-vis Northug, som kanskje burde vært foran i hvert fall Sundby i dag, kommenterte NRKs Torgeir Bjørn etter at Northug var slått ut.

Av de to favorittene trakk altså Johnsrud Sundby det lengste strået i finalen, men både han og Cologna kan konstatere at de har fått en god start på Touren.

Den fortsetter med 30 kilometer fellesstart på lørdag.