Lørdagens NM-femmil på Beitostølen, med individuellstart i fristil, ble en kamp mellom Martin Johnsrud Sundby og Sjur Røthe.

De to fulgte hverandre tett nesten hele løpet, og etter 38 kilometer var det for eksempel kun 0,3 sekunder som skilte de to, i favør Johnsrud Sundby.

Derfra og inn til mål, slo likevel Johnsrud Sundby til. Opp til 46 kilometer økte Sundby til hele 49,9 sekunder på Røthe.

Dermed endte det med Johnsrud Sundbys tolvte NM-gull gjennom tidene. Han gikk i mål på tiden 2.16.10,6. Røthe gikk i mål som nummer to, 1.27 bak Sundby.

Med lørdagens seier, tangerte Sundby Bjørn Dæhlies tolv individuelle NM-gull. Dæhlie har i tillegg fire NM-gull i stafett med Nannestad Skiklubb.

Tredjeplassen lørdag gikk til Magne Haga. Haga startet ett minutt foran Johnsrud Sundby. Det minuttet ble raskt hentet inn, og de to samarbeidet godt gjennom løpet.

Haga måtte slippe Sundby den siste milen.

Simen Andreas Sveen ble nummer fire.

Trynet og knakk skien

Sundby røper etter målgang at han ut på fjerderunden på lørdagens renn gikk på snørra så det sang. Samtidig knakk han tuppen av skiet.

- Jeg «faceplantet» noe så sinnssykt. Du får høre med Magne om hvordan det så ut. Skien min knakk også, men det berget med noen centimeter, slik at det ikke gravde ned i snøen, forteller vinneren til NRK.

Selv om han var i særklasse sterkest på den siste milen, innrømmer også Sundby at lørdagens renn var hardt.

- Det var blytungt. Det var en manndomsprøve, og mentalt tungt. Det var en hard økt, men samtidig er det veldig gøy! Nå må vi sørge for å få denne distansen ut i verdenscupen også. Både løperne og publikum vil sette prise på det, mener han.

Røthe synes også at løpet var tungt.

- Det var tøft, men jeg så at det ikke bare var jeg som hadde det tungt. Det var likevel en fin femmil, og jeg er veldig fornøyd, sier han til NRK.

- Jeg forsøkte å overraske Martin litt i starten, men mot slutten så var det utklassing, så jeg er veldig fornøyd med sølv.

Lang løpstid

Kombinasjonen harde løyper, løst føre og snøvær gjorde lørdagens femmil ekstremt tung. Løpstiden, på langt over to timer, viser at det var veldig hardt for løperne underveis.

Flere løpere fortalte også NRK underveis at løpet er noe av det hardeste de har gått.

- Det er umulig å ikke se sliten ut på dagens femmil, mente NRKs kommentator Jann Post underveis i løpet.

Det skilte hele åtte minutter mellom nummer èn og nummer ti i rennet.

- Varmer hjertet mitt med enkelstart

Femmilskongen fra NM, Kristen Skjeldal, har fyllt 48 år. Når 50-kilometeren i NM går i fristil, og med individuellstart, er likevel ikke alder noen hindring for vossingen.

Skjeldal gikk med startnummer 19, og gikk så raskt at han kom først i mål. Ledelsen varte helt til startnummer 44 kom i mål. Skjeldal gikk på tiden 2.31.27,1, og ble heiet rundt i løypa av familien.

- Det er alltid tungt, men løpet ble litt slik jeg hadde håpet. Det er en fest. NM på ski er litt som 17. mai for langrennsløperne, så det var morro å gå, sier Skjeldal til NRK etter målgang.

- Det varmer hjertet mitt veldig at det var enkelstart. Da ville jeg gå, forklarer han.

Skjeldal har vunnet elleve NM-titler, derav seks gull på femmil. Han har OL-gull i stafett helt tilbake i 1992, og la opp som langrennsløper i 2006.

- Kjenner ikke armene eller beina

En annen som forsøkte seg på lørdagens femmil, var kombinertløper Mikko Kokslien. Han synes ikke det var like morro som Skjeldal, men er likevel fornøyd med å ha gjennomført den tunge femmilen.

Femmilen bar preg av mange tunge løpere, og snøvær underveis i løpet, gjorde løpstiden lenger enn vanlig.

- Det var gøy i 35 kilometer. Da sa det stopp. Jeg kjenner ikke armene eller beina eller noe. På slutten av løpet så jeg bare stjerner og svart. Det var tøft, forteller Kokslien til NRK etter løpet.

Til tross for et hardt løp, håper han på flere kombinertløpere til start neste sesong.

- Man tåler å ha det litt tøft. Neste år forventer jeg at resten av kombinertgjengen også stiller.

Kokslien gikk i mål drøye minuttet bak Skjeldal.