Gå til sidens hovedinnhold

Jorden har fått opp farten

Etter å ha vært litt forsinket på 1900-tallet er nå jorda presis for femte år på rad. Forskerne skjønner ikke hvorfor planeten vår har fått opp farten.

Siden 1972 har forskere lagt til et «skudd-sekund» på årets siste dag, fordi de oppdaget at jorden hadde saknet farten ørlite på sin vei rundt sola. Dette ble gjort for at verdens offisielle tid skulle korrespondere nøyaktig med hvor jorden befinner seg i verdensrommet.

I 1928 ble skuddsekundet repetert, men i 1999 ble det oppdaget at jorden ikke lenger var forsinket. Dermed måtte skudd-sekundet sløyfes, og for femte år på rad, var jorden helt presis i 2003.

Forskerne har ingen god forklaring på hvorfor planeten vår plutselig er presis. Mulige forklaringer kan være havstrømmer, værforhold og forandringer i jordens kjerne, forteller talsmann fred MecGehan ved Det nasjonale teknologi og vitenskapsinstituttet i Boulder til CNN.

Skudd-sekundet var en uventet konsekvens av at man i 1955 oppfant atomklokken, som bruker elektromagnetisk stråling i cesiumatomer til å måle tid svært presist. I 1972 ble den atombaserte «Coordinated Universal Time» implementert i stedet for den astronomisk baserte «Greenwich Mean Time».

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud