Kinshasa (NTB-Peter Tálos): Joshua French ble onsdag sendt til sykehus i Kongos hovedstad Kinshasa for en undersøkelse etter at han meldte om plager. Tidligere på dagen ba advokaten hans mediene om holde seg unna 31-åringen.

Sammen med moren Kari Hilde French og advokat Hans Marius Graasvold reiste French til et sykehus i Kinshasa i formiddag, melder NRK. Ved 16-tiden var han ifølge advokaten tilbake i N'dolo-fengselet, men ingen av vaktene skal da ha registrert den norske fangens retur.

Advokaten ville ikke kommentere hva slags undersøkelse som ble gjennomført på sykehuset.

Ny tolk fredag

French skal ha vært tydelig preget av den turbulente dagen tirsdag da han bare så vidt fikk startet sin forklaring i den militære domstolen før alt ble stanset og utsatt som følge av dårlig tolking. Det var French' egne advokater som begjærte en annen tolk.

Begjæringen kom i kjølvannet av at domstolens leder tilsynelatende vilkårlig pekte ut oversetteren og BBC-journalisten Patrice Citera som Dagbladet har benyttet seg av på sine mange reiser til Kongo da retten ble satt. Også den norske spesialutsendingen Kai Eide reagerte på oversettelsen som ble gjennomført.

Onsdag ble det garantert fra flere hold at tilfredsstillende tolketjeneste ville være på plass når retten settes på nytt igjen fredag morgen.

– Vi har fått forsikringer om at Utenriksdepartementet vil være i stand til å skaffe en profesjonell tolk som kan stille i retten på fredag, sier leder av militærdomstolen Serge Kabondo til VG onsdag ettermiddag.

Kulminerte tirsdag

For å skåne klienten ba advokat Graasvold onsdag pressen om ikke mer å ta direkte kontakt med den drapstiltalte nordmannen under rettssaken i fengselet i Kongo.

– Som dere sikkert forstår, har French vært under et enormt press de siste fire-fem årene. Dette kulminerte nærmest tirsdag da rettssaken ble avbrutt. Han opplevde det som ubehagelig og også stressende å bli intervjuet underveis og på en måte bli tatt ut av det fokuset som han er helt avhengig av å ha, sa Graasvold under et improvisert møte med norsk presse onsdag morgen.

Joshua French har stilt seg svært tilgjengelig for mediene i den tiden han har sittet fengselet i Kongo. Jevnlig, i perioder hyppig og uten særlig forbehold, har han tatt imot besøk i fengselet av journalister. Han har også i stor grad latt seg kontakte på telefon for intervjuer og samtaler. Helt fram til rettsforhandlingene startet tirsdag svarte han selv på spørsmål som journalistene i salen stilte ham.

– Situasjonen er krevende, og jeg vil derfor be samtlige norske medier om å avstå fra forsøk på å intervjue French på noen som helst måte i tiden framover, sa Graasvold videre.

– Få være seg selv

Den norske advokaten sørger sammen med en lokal advokat for forsvaret av den 31 år gamle dødsdømte nordmannen. Joshua French er tiltalt for overlagt drap på vennen Tjostolv Moland inne i N'dolo-fengselet 18. august i fjor. Tiltalen ble tatt ut til tross for at norsk og kongolesisk etterforskning konkluderte med at det ikke lå noe kriminelt bak dødsfallet.

– Jeg tror alle forstår at det å være tiltalt i en sak som denne er svært alvorlig, og det oppfattes også som svært alvorlig for ham. French må nå få lov til å konsentrere seg om sin forklaring i retten. Jeg er ikke opptatt av å styre informasjon, men han må få lov til å konsentrere seg og få være seg selv akkurat i denne perioden, sier Graasvold. (©NTB)