Lørdag ble lege og Palestina-forkjemper Mads Gilbert (57) grillet av det danske TV-programmet Deadline på DR2.

Du kan se hele intervjuet her, eller nederst i artikkelen.

«Er Gilbert lege eller politiker?»

Programmet nådde høy temperatur, og tonen ble svært hissig da Gilbert ble konfrontert med sine politiske holdninger i spørsmålet om Israel-Palestina-konflikten.

«Han sier Israel helt bevisst angriper kvinner og barn og at Israel begår folkemord. Er Mads Gilbert lege eller politiker?» spør den danske journalisten Martin Krasnik (43).

Gilbert har de siste tre årene jobbet som lege på Al-Shifa-sykehuset i Gaza. I de tre ukene etter Israel-offensiven mot Gaza i sommer, har han uttalt seg hyppig i internasjonale medier om de blodige konsekvensene for sivile palestinere.

Krasnik kjører Gilbert knallhardt på hvilke bevis og holdninger han har i den betente konflikten.

- Like kritisk overfor alle

Intervjuet har blitt diskutert av mange i sosiale medier i etterkant.

Samfunnsrefser og førstelektor ved Markedshøyskolen i Oslo, Elin Ørjasæter, spør på Facebook tirsdag morgen:

«Har du fått med deg DR (dansk "NRK") 17 min kritiske innslag om Mads Gilbert? Stor kontrast mellom norske og danske journalister ... se hele videoen, det blir mer og mer heftig etterhvert ...»

Hun fortsetter:

«Denne danske journalisten har vært like kritisk overfor Israels ambassadør, overfor innvandringsmotstanderen Lars Hedegaard, det danske forsvaret (om Afghanistan), kort sagt, han er nådeløs mot alle. Anbefaler å se andre klipp fra ham på nett.»

HTML EMBED
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));


- Veldig god

- Hva synes du om Krasniks journalistiske metode, Ørjasæter?

- Jeg synes den er veldig god. Det beste med Krasnik, er at han er konsekvent og grundig forberedt. Han kjører samme stil overfor alle: Han er nådeløs og veldig kunnskapsrik, sier hun til Nettavisen.

Ørjasæter understreker at hans stil er krevende:

- Dette betinger å være kritisk i alle retninger, også mot dem du er enig med - eller at en redaksjon sørger for et rikt utvalg av journalister med ulike ståsted, forklarer hun.

- Gudstjenesteaktig stil

Ørjasæter mener norsk presse har noe å lære:

- Det som slo meg, er med hvilken ærbødighet norske medier viser mange intervjuobjekt når det kommer til internasjonal nødhjelp. Det blir lett noe gudstjenesteaktig overfor norske journalister i møte med hjelpearbeidere, de blir ikke kritiske nok, mener hun.

Ørjasæter synes at TV-aksjoner både på NRK og TV 2 lider under dette.

- Det vi sett gjennom hjelpeaksjoner i begge kanaler, er at enhver som har vært i utlandet og har gjort enn innsats, får stå frem - uten kritiske spørsmål. Det vi vet, er at mange NGO-er har en klar politisk agenda, noe vi ikke må glemme. Gilbert er tilgangs en politisk aktivist, sier hun.

«Du blir misbrukt, Gilbert …»

Krasnik refererer til at internasjonale medier som Washington Post og Frankfurter Allgemeine, som har vært på Shifa-sykehuset, skriver at sykehuset Mads Gilbert jobber på er brukt av som hovedkvarter for Hamas-ledelsen

- Du er blitt misbrukt av en terrororganisasjon, sier journalisten.

Gilbert spør journalisten om hvilke beviser han har for dette.

Videre spør Krasnik om Gilbert oppfatter Hamas som en terrororganisasjon. Det svarer Gilbert nei på.

Krasnik spør gjentatte ganger om hvilken dokumentasjon Gilbert har for at Israel bevisst sikter mot sivile kvinner og barn.

- Gilbert er befriende uprofesjonell

- Hvordan synes du Gilbert kommer ut av intervjuet?

- Gilbert viser at han er helt uforberedt på kritiske spørsmål, han blir direkte forbannet. Det er lov, det, men jeg synes ikke han kommer spesielt godt ut av det. Han er befriende uprofesjonell, man får sympati for fyren, men når han anklager journalisten for ikke å ha gjort leksen sin, snakker han til feil person, sier Ørjasæter - og legger til at:

- Gilbert reagerer menneskelig, men viser at han ikke er vant til kritiske spørsmål, mener hun.

- Usaklig

Ørjasæter mener norsk presse lider av en unnfallelsessynd.

- Flertallet av norske journalister tilhører venstresiden i norsk politikk, men jeg synes de burde tatt den journalistiske gjerningen mer seriøst og være mer kritiske til egne meningsfeller. Det fins nok unntak, uten at jeg kommer på noen akkurat nå. Jeg synes det er overraskende at de ikke klarer å gi et mer balansert bilde av det de skal formidle, sier hun.

HTML EMBED

- Krasnik får kritikk for å være jøde og dekke saken. Mange mener han ikke bør dekke midtøsten. Hva synes du om det?

- Det mener jeg er helt usaklig: Det er like malplassert som om man skulle nekte norske muslimske journalister å dekke midtøsten, avslutter Ørjasæter.

- Etnisk og religiøs bakgrunn - ingen hindring

Flere tusen personer har støttet en kampanje på nett mot at Krasnik og andre navngitte journalister, med jødisk bakgrunn, dekker Gaza-konflikten.

Krasniks sjef, DR's nyhedsdirektør Ulrik Haagerup, svarer slik på dette:

- Vi har bestemt at etnisk og religiøs bakgrunn ikke diskvalifiserer noen. Krasnik er en meget skarp intervjuer overfor alle han inviterer i studio, sier Haagerup på DRs hjemmesider

HTML EMBED