Gå til sidens hovedinnhold

Jubelår for norsk håndball

2004 ble et jubelår for norsk håndball. Jentene tok sin første tittel på fem år, mens guttene er tilbake i verdenseliten. På hjemmebane førte et nytt seriesystem til et overraskende utfall.

For håndballpresident Arne Sverre Modahl må 2004 ha fortonet seg som et eventyrår. Han overtok presidentvervet etter Karl Arne Johannessen som ble ny president i Norges Idrettsforbundt, og siden den gang har norsk håndball svevd på en rosenrød sky.

Noe av det første han fikk oppleve i jobben var at håndballherrene kvalifiserte seg for sitt første mesterskap siden 2001.

Herrene til VM
Under Gunnar Pettersens ledelse har laget vokst inn i sjiktet bak verdenseliten, men har hatt marginene i mot seg i play off-kampene til både EM og VM.

Men i år skulle det gå veien. Til tross for at Ungarn var blant de tøffeste motstanderne de kunne fått i siste hinder før VM i Tunisia.

Forsvarsspill i verdensklasse i hjemmemøtet ga Norge 27-24 foran returoppgjøret i Miskolc.

Da det så så verst ut for de norske guttene i Ungarn, tok Steinar Ege frem målvaktsspill i verdensklasse. Ungarn vant oppgjøret 30-29, men det betydde så lite. Norge var klar for VM i Tunisia.

Ungarn et lykkeland
Ungarn skulle vise seg å være norsk håndballs lykkeland dette året.

I begynnelsen av desember var det de norske jentenes tur til å triumfere på magyarsk grunn.

Etter å ha kranglet seg til seier over Ukraina og Spania i sine første kamper i EM, var det ingen tvil om hvilket lag som var Ems beste.

Semifinalen mot vertsnasjonen vil gå inn i historiebøkene som en av tidenes norske håndballprestasjoner. Alt lyktes for de norske jentene, som løp Ungarn i fillebiter. 44-29 i en EM-semifinale sier vel alt.

Danmark hadde forberedt seg godt før finalen, men Norge var det beste laget og selv danskene innrømmet at Gro Hammerseng & co fortjent gikk til topps i mesterskapet. Den norske kapteinen ble også kåret til EMs beste spiller.

Seriesystem til besvær
Det var ikke bare landslaget som spilte håndball i 2004. I den hjemlige serien skapte et nytt seriesystem brudulje.

Etter at herrene i flere år hadde delt serien opp i grunnspill, mellomspill og sluttspill for å kåre en seriemester, skulle damene gjøre det samme.

Men alt var nok ikke like gjennomtenkt, for Larvik vant 24 av 25 kamper i løpet av sesongen, men endte likevel opp uten plass i Champions League.

Kampen som skulle ødelegge alt var 20-32-tapet for Tertnes i sluttspillsemifinalen. Et svekket Larvik-lag trodde ikke det var mulig å tape for et norsk lag, men tok grundig feil. Alt gikk på skinner for Tertnes, mens LHK-jentene gjorde det meste galt. I returkampen klarte de bare å ta igjen elleve av de tolv målene.

Dermed ble det Tertnes mot Nordstrand i sluttspillfinalen, hvor Nordstrand vant to av tre kamper.

Disse to ble dermed Norges representanter i Champions League, mens Larvik måtte ta til takke med cupvinnercupen.

Og seriesystemet – det fikk leve en sesong. Nå er det tilbake til full serie med et avsluttende sluttspill.

Cuptriumfen ble Larviks eneste opptur denne sesongen. I Champions League ble det stopp mot Cecilie Legangers Krim Ljubljana i semifinalen. Krim tapte etter hvert finalen mot Slagelse.

Sandefjord igjen
På herresiden var Sandefjord som vanlig best, men de fikk hard kamp av nyopprykkede Haslum. Bærumslaget tvang gullgrossistene fra Vestfold til tre finaler i sluttspillet, men etter 34-28 i den avgjørende finalen, kunne STIF kalle seg double-mestere.

Tidligere i sesongen hadde de hentet hjem cupgullet i Oslo Spektrum, også det mot Haslum.

Håndballåret 2004 vil for alltid bli husket som et jubelår med stor J.

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte

Kommentarer til denne saken