Gå til sidens hovedinnhold

Juks ikke uvanlig i Italia

Den er en enkel forklaring på hvorfor folk i italiensk fotball er så opptatt av konspirasjoner, juks og kampfiksing: I Italia skjer det stadig vekk.

Det siste beviset på ulovlighetene i italiensk fotball kom på onsdag, da nyopprykkede Genoa ble flyttet fra Serie A til tredjedivisjon etter at det italienske forbundet fant bevis for kampfiksing.

Ligaens disiplinærkomité gransket en overføring av 250.000 euro fra Genoa til motstanderlaget Venezia før den siste kampen i Serie B forrige seosng, og kom via telefonavlytting fram til at denne betalingen ble utført for å "garantere" et resultat.

Lange tradisjoner
Det er på ingen måte første gang at et lag har blitt straffet for ulovlige pengeoverføringer eller andre forsøk på å fikse resultatet av kamper.

AC Milan og Lazio ble begge flyttet ned til Serie B i 1980 på grunn av en bestikkelsesskandale. Det samme året var landslagsspissen Paolo Rossi en av 20 spillere som ble suspendert på grunn av kampfiksing.

Rossi ble utestengt i tre år, men dette ble senere redusert til to år. Han var tilbake på banen like før VM-sluttspillet i 1982, og endte, som mange sikkert kjenner til, som toppscorer i turneringen samtidig som han hjalp Italia til VM-gull.

I alle disse tilfellene var det inntekter fra gambling som motiverte spillerne til å jukse. Det problemet har aldri forsvunnet.

I fjor ble seks spillere fra de to øverste divisjonene utestengt på grunn av gambling-relatert kampfiksing.

Serie B-klubben Modena ble straffet, og forsvarsspilleren Stefano Bettarini, daværende Sampdoria-spiller og tidligere landslagsspiller, ble utestengt i fem måneder samtidig som klubben hans ble bøtelagt.

Giuseppe Papadopulo, som var trener for Serie A-klubben Siena, ble utestengt i fem måneder og klubbens forsvarsspiller Roberto D'Avera fikk seks måneder på sidelinjen etter at en Napoli-basert gambling-ring ble oppdaget.

Oppdages sjelden
Genoa-saken er uvanlig på den måten at bestikkelsen som bidro til å sikre et opprykk faktisk ble oppdaget. Selv om det til stadighet er mistanker om kampfiksing i Italia, er det sjelden disse mistankene fører til noe mer.

I mai sang fansen "dette har dere avtalt" mens AS Roma og Lazio spilte 0-0 i en svært kjedelig derby-kamp. Hovedstadens største avis, Il Messaggero, kalte kampen "skammens derby" og Corriere dello Sport beskrev kampen som "skitten".

Det var ingenting som tydet på at penger skiftet side i forbindelse med kampen. Faktum var rett og slett at ett poeng var nyttig for begge lag, fordi de var involvert i nedrykksstriden.

Det er en gjengs oppfatning i Italia at korrupsjon er langt mer vanlig i de lavere divisjoner. Det synet støttes av en historie i boken " Mirakelet Castel Di Sangri", som er skrevet av amerikaneren Joe McGinniss.

Castel Di Sangro, en klubb fra en landsby med kun 5.000 innbyggere, hadde klatret helt opp til Serie B, men mot slutten av deres første sesong i Italias nest øverste divisjon, overhørte McGinniss en samtale mellom spillerne på vei til en kamp mot Bari.

Spillerne diskuterte i detalj hvordan de skulle tape kampen. Dagen etter tapte laget på nøyaktig den måten spillerne hadde diskutert.

Kampen ble aldri gransket.

Avslørende leserbrev
I august 1999 fikk Italia en ny smak av korrupsjon da en toppspiller sendte et anonymt tilståelsesbrev til det populære ukebladet Famiglia Cristiana.

"Jeg er en fotballspiller og har solgt meg selv foran en viktig kamp. Jeg har oppført meg på en måte som har skadet laget mitt, fordi jeg lot meg friste av løftene om en stor kontrakt. Jeg vet at jeg har ødelagt mesterskapet, men hvem kan tilgi meg for hva jeg har gjort?," skrev spilleren.

"Dette og andre uting skjer i fotballverdenen. Pengeflyten har drept alt, og jeg har blitt et offer".

Kilde: Reuters

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken