Gå til sidens hovedinnhold

Juksemaker pipelort

Norges forhold til landbruksstøtte kan oppsummeres med uttrykket «juksemaker pipelort, tar igjen og gir bort».

NA24-KOMMENTAR: Hva ville man sagt i Norge hvis EU først innførte en toll på flere hundre prosent på norsk laks, for så å gå i forhandlinger og tilby å kutte tollen med 45 prosent, til et nivå hvor norsk laks uansett ikke ville være i nærheten av å kunne konkurrere?

Urimelig? Grotesk proteksjonisme?

Men dette er faktisk den norske posisjonen når det gjelder toll på landbruksvarer i den kriserammede Doha-forhandlingsrunden i Verdens handelsorganisasjon, WTO.

Kutter i luft
Tollsatsene på landbruksvarer som også produseres i Norge varierer, men ligger stort sett mellom 200 og 450 prosent. Norge har, etter mye krisemaksimering, gått med på et kutt i tollsatsene på 45 prosent.

Det høres mye ut, men er det ikke. For de norske tollsatsene på 1990-tallet ble satt så vanvittig høyt at de foreslåtte kuttene i praksis vil ha null effekt. Det blir ikke mer import, maten blir ikke billigere, og bøndenes inntekter blir som før.

Bergens Tidende har i flere artikler vist at det praktisk talt bare er snakk om «luftkutt».

Et eksempel er lammekjøtt. Her er tollsatsen 429 prosent. Et kutt på 45 prosent vil redusere denne til 236 prosent. Men beregninger viser at tollsatsen må ned til «bare» 93 prosent for at utenlandsk lammekjøtt skal bli konkurransedyktig. Her kan du se en grafisk fremstilling .

I tillegg til å foreslå liksom-kutt, kjemper Norge for at flest mulige produkter skal defineres som «sensitive» og skjermes spesielt.

Vil ha alt som før
Det er ingen tvil om at planen til landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp) og hans kampfeller i landbruksorganisasjonene er at alt skal bli som før. Likevel fremstiller de Norges «innrømmelser» som dramatiske.

Nå er det tegn til bevegelse i forhandlingene. At Riis-Johansen overfor Nationen avviser dette som uakseptabelt er ikke overraskende. Men det er mer betenkelig at også utenriksminister Jonas Gahr Støre mener det er «urimelig om noen få land må bære en uforholdsmessig stor andel av byrdene». Det er verken urimelig eller uventet at de landene som er mest proteksjonistiske må gjøre de største endringene.

På toppen av det hele: Samtidig som Gahr Støre vil hindre fattigere land i å eksportere biff og poteter til oss, er han skamløs nok til å be om WTOs hjelp for å bedre markedstilgangen for norsk laks.

De rike landenes kamp for å hindre adgang til sine markeder og samtidig dumpe matvarer på verdensmarkedet betegnes som hyklersk og ødeleggende for fattige land av organisasjonen Oxfam, som jobber for å bekjempe fattigdom.

Også i Norge er det kritiske røster.

- Norges tilbud er svært lite sjenerøst, sier forsker Ivar Gaasland ved Samfunns- og næringslivsforskning til Bergens Tidende.

Fare for økt proteksjonisme
USA, EU og den såkalte G10-gruppen forsøker alle på sitt vis å skjerme sitt eget landbruk i WTO-forhandlingene. G10 omfatter land som Norge, Japan og Sveits. Disse har det aller mest beskyttede landbruket.

På motsatt side står den såkalte G20-gruppen, anført av Brasil og India. Disse landene vil ha markante kutt i de rike landenes importbegrensninger og subsidier innen landbruket før de går med på videre liberalisering på andre områder.

Hvis ikke det kompromisset som nå er lansert ender med enighet, er det stor fare for at de rike landenes beskyttelse av eget landbruk torpederer WTO-forhandlingene, og dette kan føre til en utvikling mot mer proteksjonisme også på andre områder.

Dette vil være ødeleggende for de mange utviklingslandene som nå er i ferd med å løfte seg ut av fattigdom ved hjelp av eksport og handel. Det vil også være negativt for Norge, som er et lite land med et særdeles eksportbasert næringsliv.

Det er ikke særlig fristende å spise all laksen vår selv.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Monstre i styrerommet
Vil gjenta fiaskopolitikk
Det lukter krakk
Selg denne galskapen!
Regjeringen ofrer forbrukerne
Hjelp, vi flyr!
Tilfeldig etikk
Når kapitalisme blir moralisme
Skål for verdensøkonomien!
Pause etter flause
Forståelig Odfjell-kritikk
Når bonden blir polsk
Vil ha urettferdig politikk
Kvinner i drømmeland
Straff som fortjent
Lekekrakk på børsen
Kampen mot TV
«Hyggelige» matpriser?
Børsras – hva gjør du?
Uenig i strategien, tar æren likevel

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken