Gå til sidens hovedinnhold

- Jukset flere ganger

Forskeren som innrømmer å ha fabrikkert kreftdata skal ha skrevet flere oppsiktsvekkende, men falske artikler.

Denne uken ble det kjent at en internasjonalt anerkjent norsk forsker ved Radiumhospitalet har fabrikkert falske data, som han igjen brukte i en artikkel som kom på trykk i ett av verdens mest prestisjetunge medisinske tidsskrifter, «The Lancet», 15. oktober i fjor.

Men bløffen ble oppdaget, og da han denne uken ble konfontert med saken, valgte forskeren å legge kortene på bordet. Nå skal en granskingskommisjon gjennomgå den aktuelle artikkelen, samt 38 andre artikler forskeren har skrevet de siste ti årene.

- Skrev flere jukseartikler
Allerede nå er det klart at artikkelen i «The Lancet» ikke er den eneste jukseartikkelen forskeren har skrevet.

Ifølge Dagbladet er informasjonen i en artikkel i prestisjetunge «The New England Journal of Medicine» i 2004, ikke korrekt. I artikkelen, som omhandler munnhulekreft, viser forskeren til data hentet fra Kreftregisteret. Men direktør Frøydis Langmark bekrefter overfor avisa at de har aldri bidratt til denne artikkelen.

- Vi har trålet våre datasystemer, vårt papirarkiv og snakket med våre forskere. Vi har ikke funnet dokumentasjon på at vi skal ha bidratt til noe av NNs (forskeren, red.anm.) arbeid, sier Langmark til Dagbladet.

Lørdag sa imidlertid Langmark til TV 2 Nettavisen at hun trodde jukset som havnet på trykk i «The Lancet» måtte være et engangstilfelle.

- Artikkelen han fikk gjengitt (i «The Lancet», red.anm.) er utenfor hans vanlige fagområde. Derfor tror jeg dette må være en enkeltstående sak i hans sammenheng. Han har benyttet seg av metoder han vanligvis ikke bruker og må ha vært veldig uvitende om dette forskningsfeltet. For oss som er midt oppi dette, vet at vi at man ikke gjøre slikt, da det er så gjennomskuelig, sa Langmark.

Renommé i fare
Etter avsløringene er forskerens omdømme knust, Radiumhospitalets renommé står for fall og tilliten til norsk kreftforsknings trues. Ledelsen ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet håper nå at den eksterne granskingskommisjonen skal gjennopprette insitusjonens rykte. Onsdag neste uke møtes kommisjonen for første gang. De vil nå gjennomgå alt skandaleforskeren har jobbet med i rundt ti år.

Helsetilsynet er nå varslet om saken og mandag skal kunnskapsminister Øysein Djupedal (SV) møte ledelsen i Norges Forskningsråd for å diskutere hva som skal gjøres.

- Ville aldri ha skjedd hos oss
Kreftforskning er big-business. For to år siden fikk skandaleforskeren om lag 70 millioner kroner av det amerikanske National Cancer Institute til et storstilt nordisk forskningsprogram.

I tillegg står legemiddelfirmaer i kø for å fremdrive ny og banebrytende forskning innen kreftbehandling.

Medisinsk direktør, Olav Flaten i legemiddelfirmaet GlaxoSmithKlein (GSK) i Norge, sier til TV 2 Nettavisen at et fabrikkert studium aldri ville ha skjedd hos dem. Flaten, som selv er lege, har i en årrekke jobbet med kvalitetssikring av forskningsprosjekter.

- Vi har egne folk som går gjennom hvert eneste tall og hvert eneste punktum i all forskning vi driver. Vi sjekker alt mot rådataene, om det så er legejournaler. Vi har klare regler og faste rutiner. Og vi har egne folk som går gjennom hvert eneste tall og hvert eneste punktum. Så dette kunne aldri ha skjedd i industriforskningen, sier Flaten.

Flaten understreker også at deres firma aldri har brukt skandaleforskeren i noe av sin forskning.

- Jeg vet hvem han er, men så vidt meg bekjent har han ikke drevet med industriell forskning, sier Flaten og understreker at han ikke kjenner til alt forskeren har gjort.

Trekker støtten
Kreftforskningen ved Radiumhospitalet, Nord-Europas største kreftsykehus, vil trolig lide under avsløringene denne uken. Institusjonen har mange store og viktige støttespillere som donerer penger til forskning. Ifølge VG har allerede ett selskap, legemiddelgiganten Pfizer, valgt å trekke sin forskningsstøtte. Pfizer har et omfattende samarbeid med medisinske forskere, blant annet på Radiumhospitalet.

- Han (forskeren, red.anm.) skulle se på kreft i munnhulen og hvordan en kunne forhindre det. Vi skulle støtte studien med 50.000 kroner, sier medisinsk direktør Sverre Mæhlum i Pfizer til avisa.

Dette beløpet blir nå trukket tilbake.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken