Gå til sidens hovedinnhold

Julegrana til London er felt

Årets London-gran ble høytidelig felt i Enebakk tirsdag. For 57. gang er et norsk juletre på vei til britene.

- Beautiful - nydelig. Jeg gleder meg til å se dette praktfulle treet på Trafalgar Square midt i London sentrum, sa Lord Mayor of Westminster, Jan Prendergast, til NTB under hogstseremonien ved Rausjø øst for Vangen i Enebakk.

Hun er Londons seremonimester og tok tirsdag del i den årvisse begivenheten "innpå skauen", sammen med den britiske ambassadør i Norge, Mariot Leslie, og Oslos ordfører, Per Ditlev-Simonsen.

Takk for krigshjelp
22 meter lang, 104 år gammel og 3,5 tonn. Det er de respektable mål på årets London-gran.

- Folket i London er veldig glad for denne vakre gaven fra Oslo kommune. Og vi vet meget godt hva gaven symboliserer, sier en beveget Lord Mayor til NTB.

Årets London-gran er det 57. treet Oslos befolkning gir til innbyggerne i London, som en synlig og håndfast takk til britene for hjelp og støtte under okkupasjonsårene 1940-45. Det er sjuende året Ditlev-Simonsen på vegne av Oslo-borgerne gir bort et prakt-tre til britene.

Snø ga julestemning
Julestemningen sørget værgudene for med et fem cm tykt nysnølag drysset over skogbunnen. Og dessuten Den internasjonale skolen i Oslo – elevene varmet de fremmøtte med vakre toner fra sangheftet.

Varmen innvortes sørget Oslo kommunes Friluftsetaten for – glovarm "skogskaffe", rundstykker med skinke og ost og wienerbrød.

Og vesle Will Banyard – sju år og fra West Yorkshire – hjalp ivrig til med fellingen av London-grana. Oslo-turen var den overraskende premien han fikk da han før helgen vant en BBC-konkurranse blant britiske barn.

10 års gjødsling
Skogoppsynsleder Rune Askvik opplyser til NTB at det vakre London-treet ble "blinket ut" til formålet for 15 år siden. Da ble skogen omkring rensket ut, slik at treet skulle vokse seg stort og jevnt og flott.

- Gjødsling begynte vi med for ti år siden – det har sørget for den fine, grønne fargen som møter londonerne når treet tennes 4.desember, sier Askvik.

Oslos ordfører tenner
Og tenningen står ordfører Per Ditlev-Simonsen for denne gang, "fordi det ikke var noen kongelige å oppdrive i år", ifølge ordføreren selv. Og først og fremst henvendt til britisk presse med BBCs fremskutte kamera i spissen:

- Dere har kanskje hørt at julenissen bor i Rovaniemi? Vel, det er ikke sant. Han bort like innpå skauen her...

Ingen fremmøtte briter fant grunn til å tvile.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag