Gå til sidens hovedinnhold

Julehandel for 44 milliarder

Selvsagt er det ny rekord. Men bare rundt halvparten går til julegaver.

Ifølge beregninger fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) har nordmenn svidd av 44,4 milliarder kroner i løpet av julemåneden, skriver Aftenposten.

Tallene innebærer en økning på 60 prosent fra 2002, selv om vi ser bort fra inflasjonen.

På bordet
Mat og drikke representerer nær halvparten av utgiftspostene i julestria. 17 milliarder kroner har vi brukt på juleribbe, pinnekjøtt og annet julegodt til å ha på bordet. Vin og sprit til å skylle ned julesnadderet, utgjør om lag to milliarder kroner.

Det skulle bety at vi bruker om lag 25 milliarder kroner på julegaver og andre utgifter.

Noen bruker riktignok mer enn andre. Et eksempel er den heldige kvinnen som får et spesiallaget armbånd til en verdi av 80.000 kroner under juletreet.

LES EGEN SAK: Får julegave til 80.000

Elling Borgeraas fra Statens institutt for forbruksforskning peker på sterk reallønnsvekst, økt sysselsetting og økt låneopptak som bakgrunn for rekordtallene.

- Fortjener å kose seg
Til tross for at kronene ruller som aldri før, mener ikke forskeren at det er noen grunn til å rette noen moralsk pekefinger mot forbruket.

- Når folk flest får råd til å kjøpe det et lite mindretall tidligere kunne, så kommer moraliseringen. Jeg synes at folk skal ha julen i fred, og vi behøver ikke skape dårlig samvittighet ved å fortelle folk at de kjøper for mye. Folk kan kose seg med god samvittighet; det fortjener de, sier Borgeraas til avisen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken