Gå til sidens hovedinnhold

Julens store miljøbombe

Det befant seg 60 millioner meter miljøgift under norske juletrær. Unngå tabbene som gjør deg til et miljøsvin.

- Julepapir er noe svineri. Glanset gavepapir inneholder fargestoffer og leire som ikke kan fjernes i en gjenvinningsprosess. Disse stoffene inneholder igjen en lang rekke miljøgifter, sier daglig leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender til Nettavisen.

Giftstoffene kombinert med et lavt papirfibernivå gjør det uegnet til å gjenvinnes. Det egner seg heller ikke som brensel.

- Julegavepapir skal behandles som restavfall. Det skal ikke legges i papirgjenvinningsboksen, understreker Hermstad.

Og det skal heller ikke brennes i peisen slik mange gjør.

– Fyrer du opp peisen med julepapir fører det bare til lokal forurensning, mye aske og liten varmeeffekt. Julegavepapiret skal i restavfallet, sier han.

2.700 tonn
Gode økonomiske tider bidrar til at nordmenn pakker inn flere presanger enn noensinne og berget med julepapir blir større og større for hvert år som går.

- Vi beregnet for seks, syv år siden at nordmenn brukte 50 millioner meter julepapir hvert år. Et forsiktig anslag skulle tilsi at forbruket i dag er på godt over 60 millioner meter. Regner vi 45 gram meteren blir det omlag 2.700 tonn. Et bevisst forhold til gaveinnpakning vil spare miljøet for store mengder miljøgifter, sier Hermstad.

Gråpapir er tingen
- I år har vi i min familie vært flinke til å pakke inn gaver i gråpapir. Det er ikke alltid så lett å få øye på gråpapirrullene hos bokhandlerne, men de fleste selger dem, sier han.

I tillegg har både han og kona lært seg å vri ut innsiden på nye kartonger som igjen blir dekorert ved hjelp av fargestifter eller maling.

Ni bud til den miljøvennlige pakkeåpner:
Hermstad anbefaler følgende råd til de som vil redusere forbruket av gavepapir og til en miljøvennlig jul:

  • Store gaver kan pakkes inn i gråpapir eller avispapir og pyntes med bastbånd, silkebånd, granbar, sløyfer og mer.
  • Bruk gamle esker og pynt dem. Hvis det er reklame eller liknende på utsiden, kan du sprette opp esken og vrenge den med hvitsiden ut.
  • Det finnes også ordentlig, resirkulerbart gavepapir å få kjøpt. Det ser ut som gråpapir med farge på den ene siden.
  • Vurder også om du virkelig behøver å pakke inn gaven. Fruktkurven eller vinflasken trenger kanskje ikke mer enn et silkebånd og et kort?
  • Bruk gaven med den største kartongen under juletreet til å samle all annen kartong i, og ha klar en søppelsekk til gavepapir og bånd.
  • Hyssing, tape, isopor, kreppet papir og annet innpakningsmateriale skal kastes i restavfallsbeholderen.
  • Gråpapir kan kastes i papirbeholderen.
  • Og når du selv får gaver pakket inn i glanset gavepapir: resirkuler papiret ved å bruke det om igjen til gaver neste år.
  • Ikke brenn papir, papp, kartonger og plast! Dette øker luftforurensningen og kan føre til høy varmeutvikling og dermed skade pipa med økt fare for pipebrann.

Har du spørsmål om kildesortering? Ring gratis Grønt nummer: 800 31 500.

Du finner flere tips om hvordan du kan gjøre julen mer miljøriktig på www.gronnhverdag.no/jul.

Sjekk kildesorteringsguiden til retursamarbeidet LOOP hvor du får vite hvordan og hvor i din kommune du kvitter deg med avfallet ditt:

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien