Gå til sidens hovedinnhold

Kabelen brant seg gjennom taket

Passasjerene rømte T-banevognen. Sentralen fikk ikke skrudd av strømmen i kjøreledningen.

(iOslo.no) En rapport fra Havarikommisjonen retter nå krass kritikk mot Oslo Sporveiers opplæring av sine trafikkstyrere.

En eldre T-banevogn av typen T5 fikk 29. november 2005 store skader etter et uhell ved Slemdal stasjon.

En forbipasserende vogn hadde revet ned kjøreledningen, og vogna med betegnelsen 101 kjørte inn i deler av det nedrevne kontaktledningsanlegget.

Togføreren fikk et kraftig smell i frontruta, og bråbremset. Da hadde allerede full brann brutt ut på taket av vogna, og flere steder hadde brannen gått gjennom taket. Flytende jern dryppet ned og inn i kupéen.

Strømmen sto på
passasjerene hadde på det tidspunktet klart å komme seg ut, uten togførerens vitende. De hadde trukket i nødåpneren og evakuert på egen hånd.

Men det de ikke visste var at togføreren prøvde å få sentralen til å skru av strømmen. Mens passasjerene evakuerte, gikk det 750 volt i skinnene ved siden av, men sentralen var ute av stand til å skru av strømmen. Først da vakthavende elkraftpersonale kom til stedet kunne strømmen kobles ut.

En liknende hendelse i fjor belyste det samme problemet, og rapportens konklusjon retter krass kritikk mot Oslo Sporveiers opplæring.

Mangler opplæring
For Sporveien har tilgang til å skru av strømmen, og de såkalte linjebryterne styres fra en PC i trafikkstyringssentralen. Problemet er at ingen av trafikklederne har opplæring i å skru av strømmen.

I et nødtilfelle legger trafikklederen ut bryteren, før han ringer elkraftavdelingen. Ifølge rapporten valgte trafikklederen å holde det motgående sporet åpent, slik at det ikke ble stans i trafikken. Det kunne vært skjebnesvangert.

Nå krever Havarikommisjonen at Oslo Sporveier går gjennom sin opplæring, og sørger for at trafikklederne får mer omfattende kurs.

Les flere nyheter på iOslo.no

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen