Gå til sidens hovedinnhold

Kabeltyver lammet togtrafikken

Frekke tyver stod bak forsinkelsene på Østfoldbanen mandag. Men nå går togene igjen som de skal.

Pendlerne i Østfold og Akershus måtte i går smøre seg med tålmodighet etter sammenbrudd på Østfoldbanen mandag. Jernbaneverket trodde at det dreide seg om kabelbrudd etter anleggsarbeid, men så oppdaget de at flere kabelstrekninger i Loenga-området hadde blitt stjålet, skriver Aftenposten.

Høye kobberpriser
Den store etterspørselen av kobber i verden, kombinert med skyhøye priser på metallet i det internasjonale markedet, har ført til at kabeltyveri er et omfattende problem i andre verdensdeler. I Norge er denne type tyveri fortsatt en sjeldenhet, og det er første gang Jernbaneverket opplever det, ifølge Aftenposten.

- Denne type kriminalitet er gjerne vinningskriminalitet. Man selger rett og slett kobber og metall per kilo til skraphandlere. Slike kobbertyverier ser vi fra tid til annen også i Norge, sier jourhavende etterforsker Jon Rune Lande ved Grønland Politistasjon, til Aftenposten

Se video på TV 2 Sumo: Full stans etter kabeltyveri

To pågrepet
To øst-europeere ble pågrepet ved 13-tiden mandag, bærende på to bager med kabler i, melder NRK.

- De ble tatt ved Jernbaneverket og NSBs områder, sier operasjonsleder Finn Belle i Oslo politidistrikt til NTB. Han vil ikke spekulere i om østeuropeerne skulle selge tyvegodset. De sitter nå i arresten på Grønland politistasjon.

Friskmeldt
Kabeltyveriet skjedde natt til mandag og førte til at store deler at trafikken Østfoldbanen ble lammet mandag. Jernbaneverket jobbet intenst for at togtrafikken kunne gå som normalt igjen, men det tok sin tid.

Først ved åtte-tiden tirsdag morgen kunne Jernbaneverket melde på sine nettsider at arbeidene med å reparere signalanlegget var avsluttet og at trafikken igjen gikk som normalt.

På grunn av de tekniske problemene, ble alle lokaltog innstilt på deler av strekningen mellom Ski og Oslo S. Toget mellom Halden og Oslo S kjørte hele strekningen med forsinkelser.

Reklame

Quiz: Hva heter Mummitrollet på originalspråket?