Norsk-somaliske Kadra Noor (26) ble natt til torsdag overfalt og banket opp i Oslo sentrum, skriver Dagsavisen.

Les også:
Ikke overrasket over angrepet
Imam sjokkert over overfallet

Kadra forteller til avisen at en rekke unge somaliske menn og kvinner opptrådte truende da hun var sammen med venner på et utested. Etter at hun forlot utestedet ble hun angrepet og slått i bakken rett utenfor Venstres hus ved Youngstorget.

- En av dem sier til meg at «i Somalia dreper vi sånne som dere». Da svarer jeg at «hvis du gjør det i Norge, så tror jeg du mister oppholdstilatelsen din», sier Kadra til VG.

Bevisstløs
Til VG forteller Kadra at angriperne ropte «der er hun som har tråkket på Koranen».

- Så stimlet de rundt meg og jeg ble slått i bakken. De sto i ring rundt meg og sparket og slo. Noen ropte vers fra Koranen, andre slengte skjellsord, sier Kadra til Dagsavisen.

Syv-åtte menn var aktive i angrepet, mens en større gruppe, deriblant tre jenter Kadra hadde snakket med tidligere, nærmest fungerte som heiagjeng. Til slutt ble Kadra slått bevisstløs, og da hun kom til seg selv satt hun inne i en drosje. Hun er svært opptatt av å finne drosjesjåføren som reddet henne.

Utfordret Koranens kvinnesyn
Kadra ble rikskjent da hun avslørte imamers holdning til omskjæring i TV 2-programmet «Rikets tilstand». Siden har hun vært meget omstridt blant muslimer, og særlig somaliere, i Norge.

Denne uka har hun i flere medier utfordret Koranens kvinnesyn og sagt at det bør fortolkes på nytt. Dette har i deler av det muslimske miljøet i Norge blitt tolket som en krenkelse av Koranen.

TV 2 Sumo: Se Kadra debattere i Tabloid

Kadra skal fredag inn til avhør hos politiet.

- Vi trenger nøyaktig beskrivelse av åsted, gjerningsmenn og vitner før vi kan gå i gang med etterforskningen, sier vaktleder Agnar Aannestad ved Sentrum politidistrikt til Nettavisen.

- Universell krenkelse
Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen sier til VG at angrepet på Kadra er et angrep på norske og universelle verdier.

- Derfor er dette et universelt angrep mot kvinner og en krenkelse av ytringsfriheten, sier statsråden.

- Gjerningsmennene må tas
Stortingets eneste faste stortingsrepresentant med innvandrerbakgrunn, Saera T. Khan (Ap), er rystet over å høre at Kadra er blitt angrepet.

- Dette er helt forferdelig. Jeg håper at gjerningsmennene tas. Vi kan ikke ha slike tendenser i Norge der folk som bruker ytringsfriheten blir rammet, sier Kahn til Nettavisen.

- Hva bør myndighetene gjøre for å hindre slike angrep?

- Vi kan slå ring om ytringsfriheten.

- Frykter du at angrepet kan skremme folk fra å være kritiske om for eksempel Koranen?

- Ja, det gjør jeg, sier Kahn, som 8. mars gikk ut og etterlyste et større engasjement for likestilling hos menn med innvandrerbakgrunn.

-Jeg har stort sett fått positive reaksjoner på utspillet, sier hun.