Det skriver avisen New York Times onsdag. Ifølge avisen har to FN-kilder bekreftet at uoverensstemmelser mellom FNs spesialutsending til Afghanistan - den norske toppdiplomaten Kai Eide - og hans amerikanske viseutsending Peter Galbraith, er bakgrunnen for at Galbraith mister jobben.

Løses fra oppgavene
FNs generalsekretær Ban Ki-moon sendte onsdag ut en meddelelse om at organisasjonen kaller Peter Galbraith tilbake og løser ham fra hans oppgaver. I uttalelsen takker Ban Ki-moon Galbraith for hardt arbeid og en profesjonell innstilling, men sier avgjørelsen om å kalle ham tilbake er til det beste for Afghanistan-oppdraget.

Kranglet etter valgfuskuttalelser
Kildene sier ifølge New York Times at Eide og Galbraith skal ha vært uenige i mye, men at Galbraiths harde utfall mot fusk ved valget i Afghanistan 20. august skal ha vært den utløsende faktor. Galbraith forlangte da at alle stemmene skulle telles på nytt.

Myk linje
Nordmannen Kai Eide har valgt en mykere linje overfor afghanske myndigheter og valgvinneren - president Hamid Karzai. Konflikten om håndteringen av valget førte til at Galbraith reiste hjem fra Afghanistan allerede 14. september.

Eide ville ikke kommentere sitt forhold til Galbraith overfor pressen tirsdag, da han orienterte Sikkerhetsrådet om situasjonen i Afghanistan.

- Vil ikke bagatellisere juks
Galbraith uttaler til Reuters at han finner det uvanlig at FN sier opp en av sine utsendinger «fordi han var bekymret for fusk i et valg støttet av FN».

Galbraith sier videre at Afghanistans president Hamid Karzai mislikte at han tok opp sine bekymringer rundt valget og at lederen for oppdraget (Eide) var direkte uvillig til å gjøre noe som kunne forstyrre forholdet til Karzai.

- Til slutt følte jeg at jeg ikke kunne være delaktig i å dekke til eller bagatellisere juks, sier Galbraith fra sitt hjem i Vermont ifølge Reuters.

- Personligheter
En FN-kilde sier til New York Times at konflikten mellom de to diplomatene skyldes personlighetsforskjeller mellom de to og ikke er et uttrykk for noen uenighet mellom FN-diplomatene og Obama-administrasjonen i Afghanistan-spørsmålet.

USAs utenriksminister Hillary Clinton har bare kommentert Galbraiths-avgang med noen få ord.

- Dette er en FN-sak, sa hun til reportere onsdag.