De siste dagene har gradestokken igjen vist minusgrader de fleste steder i landet, og slik kan det fortsette i hele februar, ifølge grove prognoser hos Storm Weather Center.

Sjekk været der du bor

- Det ser ut til at kulden holder seg videre fremover, og det er ingen tegn på mildere vær. I løpet av den kommende uken blir det ingen store temperaturforandringer fra i dag, sier Storm-meteorolog Camilla Albertsen til Nettavisen mandag.

Hun bekrefter minusgrader over hele landet, men minner om at dette foreløpig bare er starten av måneden.

- Det er vanskelig å gå i detaljer på været for hele februar, siden måneden akkurat har begynt, men grovere prognoser viser at kulden vil vare ut februar, forteller hun.

Kalde dager i store bilder

Ingen ny sprengkulde
Albertsen tror likevel ikke det blir snakk om noen ny sprengkulde.

- Fullt så kaldt som 40 minusgrader er det ikke snakk om, men det kan bikke under minus 20 i indre strøk på Østlandet og i Nord-Norge. Det vil altså fortsatt være veldig kaldt.

Gladmeldingen fra meteorologen er at sprengkulda sannsynligvis er et tilbakelagt kapittel for i år.

- Så langt jeg kan se, vil det ikke bli så kaldt som det var en periode i januar. Det vil ikke bli noen rekordkulde, og den verste kuldeperioden er over, forteller hun.

Det vil være typiske innlandsområder, som Finnmarksvidda og indre strøk på Østlandet, som vil oppleve flest minusgrader også i februar, ifølge meteorologen.

Tørt og kaldt
- Stikkordet for februar som værmåned er at kulden holder seg. Derfor er det også mange likhetstrekk til forrige måned, sier Albertsen.

Februar vil domineres av høytrykk, slik at vi vil få tørt og kaldt vær. Ifølge Storm-meteorologen vil lavtrykket gå sør for oss og nedover Europa, slik at vi vil få lite nedbør.

- Februar er jo kjent for å være en veldig tørr måned. Det ser altså ut til at denne måneden vil bli slik februar pleier å være, og vi vil ikke oppleve uvanlig februarvær.

Nettopp kulden og høytrykket gjør at februarværet ligner været vi hadde i januar.

Mildest på Svalbard
Et av de mildeste stedene i Norge i dag er, til Albertsens store overraskelse, Svalbard.

- På Svalbard Lufthavn var den laveste temperaturen i natt 2,6 minusgrader. Det er jo veldig spesielt da!

Hun forteller at Svalbard har hatt mildt vær også tidligere i vinter, men at det bruker å være mye kaldere der i vinterperiodene slik det er nå.

- Dette er absolutt veldig uvanlig for Svalbard, og det ser også ut til at det ikke vil være noen store temperaturforandringer der, slik at det fortsetter å være relativt mildt, sier hun.

Mindre overraskende er det at Røros står for dagens laveste temperaturer. Ifølge Albertsen var det i natt 34,5 minusgrader i gruvebyen. Og her vil gradestokken fortsette å vise under 20 minusgrader fremover.

Minus i hele landet
Prognosen nå er at det i Oslo og Østafjells vil være mellom 4 og 6 minusgrader på dagtid, mens det i indre strøk på Østlandet vil være under -20. På Vestlandet vil gradestokken vise like under null på kysten, mens det vil være mellom 6 og 12 minusgrader i indre strøk. I Nord-Norge vil det bli kaldest i indre strøk med under 20 og 25 minusgrader, ifølge Albertsen.

Hun understreker at temperaturene hele tiden vil avhenge av skydekket, og at det kan bli store lokale variasjoner.

- Skyer er med på å gjøre været litt mildere, mens en skyfri himmel påvirker været i en kaldere retning.

Vakkert vintervær
Den store fordelen med minusgrader og høytrykksdominert vær, er at det blir pent vær.

- Vi vil så absolutt få mange fine vinterdager slik det ser ut nå. Og siden snøen ligger over hele landet, ser det også lovende ut for skiføret, sier Storm-meteorologen.

Hun melder også om gode sjanser for sol på mange steder i landet, og spesielt i Vest- og Midt-Norge. Solen vil derimot ikke kjennes varmende, men den vil gjøre været klart og fint.

- De nærmeste dagene vil det falle litt snø over flere deler av landet, men dette er snakk om små, lette byger, og ingen store mengder snø.

Snøstorm i Danmark
Mens deler av Sverige sliter med mye snø og vanskelige trafikkforhold mandag, forbereder Danmark seg på snøstorm tirsdag.

«Det blir ingen større værmessige problemer med å komme seg til jobb tirsdag. Derimot blir det verre å komme seg hjem igjen», skriver danske Jyllands-Posten mandag.

Et større snøfall er på vei mot Danmark, og det dreier seg antakelig om en snøstorm.

- Vi har ikke satt opp varsel ennå, men vil sannsynligvis gjøre det i løpet av noen få timer, forteller meteorolog hos DMI, Olaf Mathiassen, til Jyllands-Posten mandag formiddag.

I tillegg vil plussgradene i de sørvestlige delene av Danmark forandre seg til minusgrader natt til onsdag. Dermed ventes speilglatte veier på mange steder i landet, ifølge Jyllands-Posten.

Trafikkproblemer i Vest-Sverige
De siste dagene har det falt mye snø i den vestre delen av Sverige. Mandag morgen har snøfallet og glatte veier på vestkysten og i Västra Götalandsområdet, ført til flere bilulykker, ifølge DN.se .

Gunilla Gustafsson, i politiet, uttalte til DN.se mandag morgen, at det var utrolig vanskelige kjørforhold på veiene, og hun anbefalte folk til å holde seg inne, så langt det er mulighet for det.

Januar - 9. kaldeste
Værstatistikken fra Meteorologisk institutt ble også helt klar mandag.

Les også:Historisk kald måned

Månedstemperaturen for Norge i januar var 2,9 °C under normalen og er med dette den 9. kaldeste januar som er registrert for landet som helhet. Kaldeste januar så langt er januar 1942, med 5,8 °C under normalen. Datasettet går tilbake til 1900.

Høyeste maksimumstemperatur kom på Sunndalsøra i Møre og Romsdal med 11,4 °C den 27. januar.

Tynset - Hansmoen i Hedmark registrerte landets laveste minimumstemperatur med minus 42,4 °C den 8. januar.