Gå til sidens hovedinnhold

Kamera reduserer togulykker

I Sverige blir det satt opp kameraer ved togskinnene for å forhindre selvmord og ulykker. Nå vil Jernbaneverket vurdere lignende tiltak.

- Det mest interessante her, er at det i Sverige viser seg at utsatte stasjoner som hadde en forholdsvis hyppig frekvens av selvmord, hadde betydelig lavere selvmordstall etter at kameraene ble satt opp. Det er en effekt vi også ønsker, sier Jan Erik Kregnes, informasjonsdirektørr i Jernbaneverket til TV 2 Nettavisen.

Sikrer risikostrekninger
Det svenske Baneverket har allerede kameraovervåkning ved jernbanesporene i Skåne. Nå står de mest risikofylte strekningene i Vest-Sverige for tur.

- Vi har i dag kameraovervåking på de største jernbanestasjonene i Norge, men ikke i en slik grad som det er meldt om her. Vi har heller ikke vurdert det så langt, sier Kregnes i Jernbaneverket.

I Sverige som i Norge er det forbudt å krysse jernbanelinja utenom de oppsatte overgangene. Likevel dør cirka 80 personer hvert år i Sverige i ulykker der tog er innblandet. Ofte er det snakk om selvmord.

Kameraovervåking mellom Malmö og Lund har allerede forhindret selvmord og fått ned antallet ulykker. Ved hjelp av kameraene skal de som går på sporene bli oppdaget og fjernet, melder Sveriges Television.

Begrenset?
Det kan bli aktuelt for Jernbaneverket å innføre kameraovervåking i et begrenset omfang også her i landet.

- Vi vil vurdere om dette er noe vi burde se nærmere på og kanskje innføre mer begrenset. Det gjelder kanskje særlig på stasjoner der vi i dag allerede har kameraer, men som ikke fanger opp spesielle punkter, sier Kregnes.

Også i Norge er det dessverre folk som begår selvmord i tilknytning til jernbanen.

- Tallene har ligget noenlunde stabilt de siste årene, selv om vi i fjor hadde en økning på flere på samme sted. Men uansett hva tallet ligger på, er det for høyt. Ett selvmord er ett for mye, sier Kregnes.

Kommer i januar
Den svenske overvåkingen skjer i samarbeid med et selskap som heter SOS Alarm og vaktbolag.

I Sverige er det allerede forbudt å gå på sporene, og en kan få mellom 800 og 1.500 svenske kroner i bot hvis en blir tatt.

Trafikksikkerhetsamordner Carl-Axel Riegnell i svenske jernbaneverket i Göteborg sier til SVT at den myke veien med infomasjon ikke fungerer i dag. Han håper kameraene kan komme på plass i løpet av januar.

I 2005 døde 20 personer i Sverige etter å ha blitt påkjørt av toget, mot et snitt på 15 tidligere år.

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte

Kommentarer til denne saken