Iran har i flere uker truet med å stenge Hormuzstredet dersom Vesten fortsetter å innføre sanksjoner mot landet.

Det vil i så fall ramme den internasjonale shippingtrafikken, ettersom mesteparten av oljen i Midtøsten fraktes gjennom Hormuzstredet.

Nå har iranerne styrket sin marineflåte i området og har blant annet utstyrt båter med selvmordsbombere, melder Reuters.

- De har økt antallet på sine ubåter og hurtiggående angrepsfartøy, sier viseadmiral Mark Fox under en pressekonferanse.

- Utstyrt med store stridshoder
- Noen av de små båtene har bitt utstyrt med store stridshoder som kan brukes som en selvmordsbombe, sier Fox som er sjef for USAs femte marineflåte i området.

Videre forteller Fox at Iran har store mengder med miner som kan utplasseres i stredet. I tillegg har landet ti ubåter, ifølge Fox.

USAs femte flåte som patruljerer i Persiabukta, består blant annet av et hangarskip, en rekke kampfly og en flåte med fregatter og angrepsfartøy. Til tross for den enorme militærkapasiteten i Persiabukta, vet USA hvor sårbare deres militærfartøy er overfor såkalte kamikazeangrep fra hurtiggående småbåter.

Det fikk amerikanerne erfare i oktober 2000 da Al-Qaida angrep det amerikanske angrepsfartøyet U.S.S. Cole i en havn i Jemen. 17 amerikanske marinegaster ble drept da en rekke selvmordsbombere kjørte en båt med bombelast inn i skroget.

- Godt forberedte
Fox sier at USA er godt forberedte på et mulig angrep i Persiabukta.

- Vi er årvåkne, og vi har en rekke alternativer å gi til presidenten. Og vi er klare. Om det skjedde noe i kveld, så er vi rede i dag, sier han.

Fox understreker at Iran har kapasitet til å stenge stredet, men tror det er lite sannsynlig at situasjonen vil eskalere i den retningen.

- Når vi hører denne diskusjonen med den overhetede retorikken fra Iran, så mener vi at den beste måten å håndtere dette på, er med diplomati. Jeg er absolutt overbevist om at det er den rette veien å gå. Det er vår jobb å være forberedt. Vi er årvåkne, sier han.

Sanksjoner mot Iran
EU innførte en oljeembargo mot Iran i forrige måned, som trer i kraft 1. juli. I tillegg har både USA og EU innført sanksjoner mot sentralbanken i Iran, noe som gjør det vanskelig for Iran å motta betaling for oljen sin samt betale for importvarer.

Årsaken for sanksjonene er at iranerne fortsetter med å utvikle sitt omstridte atomvåpenprogram.