Gå til sidens hovedinnhold

- Kan bli den nye «Kannibalen»

Kurt Asle Arvesen sparer ikke på konfekten etter Edvald Boasson Hagens italienske bragd.

Les også: Edvald vant i Giro d'Italia!

Tidenes mestvinnende syklist, Eddy Merckx, vant det aller meste han stilte opp i. Uansett ritt gikk belgieren med kallenavnet «Kannibalen» for seieren. Under Tour de France i 1969 klarte han kunststykket det er å vinne både den gule ledertrøya, poengtrøya og klatretrøya.

Hadde den hvite ungdomstrøya vært oppfunnet, hadde han tatt med seg den også.

- Norge har ikke sett maken
Nå er en annen sulten unggutt og et råskinn av en sykkelrytter på vei oppover den internasjonale sykkelhimmelen.

Du har kanskje hørt om han før? Han er norsk og heter Edvald Boasson Hagen.

Fredag slo han til i beste Merckx-stil, da han spurtet forbi Robert Hunter og Pavel Brutt på vei inn mot målgangen Chiavenna.

Hjemme ved Gardasjøen satt Kurt Asle Arvesen og nøt synet.

- Han er sinnssykt sterk – igjen. Han er et talent utenom det vanlige. Jeg tror ikke Norge har sett en sterkere rytter noensinne. Edvald er i en egen klasse, sier Team Saxo Bank-rytteren til Nettavisen.

Hushovd bedre – per nå
Med tanke på at norsk sykkelsport har fostret ryttere som Knut Knudsen, Dag Otto Lauritzen, Thor Hushovd og Arvesen selv, er det store ord eresfjordingen serverer.

Men hva annet skal man si om en rytter som har vunnet både Gent-Wevelgem og etappe i Giro d’Italia som 21-åring?

Igjen gir vi ordet til Arvesen:

- Hvis jeg snakker for meg selv, så er Edvald et mye større talent enn jeg var på den tiden. Uten tvil!

- Per nå har Thor Hushovd større resultater. Det Thor har gjort for norsk sykkelsport, er fantastisk. Men med tanke på alderen og erfaringen Boasson Hagen allerede sitter inne med, vil jeg si han ligger rimelig godt an, sier Arvesen, som selv har to etappeseirer fra Giro d'Italia, men som ikke deltar i årets ritt.

Den nye «Kannibalen»
- Hvis vi ikke finner maken innenfor landegrensene, hvem vil du sammenligne ham med internasjonalt?

- Eddy Merckx, lyder det kontante svaret.

- Det er såpass, ja ... Hvorfor det?

- Det er måten han kjører på. Han er så sterk. Han vinner spurter når han går kilometeren fra mål. Han er god på tempo. Han behersker det meste. Jeg tror han kan bli den nye «Kannibalen».

- Hva synes du om måten han vinner på i dag?

- Han er kald, rolig og viser at han har erfaring på dette nivået. Han vet å posisjonere seg i sprinten. Når han åpner den, er det ingen som kan følge ham.

- Dessuten har Edvald begynt å vinne store løp. Alle konkurrentene er klar over ham, så han får ikke dette gratis. Når kontrakten hans går ut i Columbia (mot slutten av året), er det ikke mange lag som ikke vil prøve å signere ham, tror Arvesen.

Mener Edvald kan vinne mer
Med Boasson Hagen i kalasform, verdens beste sprinter i Mark Cavendish og sammenlagtfavorittene Thomas Lövkvist og Michael Rogers på laget – begynner sportsdirektør Brian Holm & Co. å få dype rynker i pannen, når de skal sette opp lagets taktikk utover rittet.

Fremdeles er nordmannen nemlig som hjelperytter å regne. Fredagens etappeseier gjør det ikke enklere.

- Jeg tror nok ikke Edvald snakker for mye med sportsdirektørene om å prøve seg på dagens etappe. Han gjør det på instinkt. Hadde laget satset enda hardere på ham, kunne han ha vunnet enda flere løp.

- Nå blir han brukt mye som hjelperytter, og det er en vei han må gå. Han må vinne respekten til George Hincapie og de andre rytterne, mener Arvesen.

Vil ha selskap i Tour de France
Det er enda tidlig i Giro d’Italia. Etapperittet strekker seg hele veien ut mai, og er det første store etapperittet 21-åringen fra Rudsbygd forsøker seg i.

Etter hvert vil også kreftene ebbe ut for Columbia-rytteren. Spørsmålet blir nå hvordan de legger opp resten av sesongen for det nye stjerneskuddet.

- Tror du Edvald dukker opp i Tour de France til sommeren?

- Det kommer litt an på. Jeg syklet både Giroen og Tour de France i 2007. Det gikk relativt greit, selv om slike ritt tar både overskudd og krefter.

- Kanskje er det fornuftig å la ham hvile litt i juli. Men det går også an å plukke ham ut etter halve Giro d’Italia og la ham få prøve seg de første ukene i Tour de France også. Jeg tror ikke det ville vært noe problem for Edvald, avslutter Arvesen.

Sjekk de siste sykkelnyhetene her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Reklame

Siste sjanse: Halv pris på alt fra Comfyballs

Kommentarer til denne saken