Gå til sidens hovedinnhold

Kan bli fratatt over 50 millioner kroner

- Dette er nesten småkorrupt, sier Frp-topp.

Tirsdag skrev NA24 om den kristne avisen Vårt Lands spektakulære vervekampanje. Samlet man inn 66 nye abonnenter delte avisen ut ikke mindre enn en bil. Nærmere bestemt Skoda Fabia GreenLine 1,2 TDI CR til veiledende verdi av 183.000 kroner inkludert moms.

Avisen, som er en av de største mottakerne av pressestøtte, høstet kritikk av Norge IDAG-redaktør Bjarte Ystebø. Han mener at avisen på denne måten bruker pressestøtten til å kjøpe biler, som de gir bort i bytte mot flere abonnenter, som igjen gir mer pressestøtte.

Les mer: - Kjøper biler med skattepengene

Dette får Frp til å se rødt.

- Dette er en kreativ og nesten småkorrupt måte å gjøre det på, og det er så langt unna intensjonen med pressestøtten som det er mulig å komme, sier Øyvind Korsberg, mediepolitisk talsmann hos Frp, til NA24.

Han krever nå at Anniken Huitfeldt ser på saken.

- Dette mener jeg at kulturministeren må gå inn og se på. Det må sjekkes om kriteriene for å få pressestøtten faktisk er brutt i dette tilfellet. Der vil jeg oppfordre kulturministeren om å komme på banen øyeblikkelig og se om dette kan være i tråd med tildelingen

I fjor mottok Vårt Land 38.7 millioner kroner i direkte pressestøtte. I tillegg har avisen momsfritak, noe som gjør at statens samlede bidrag er på over 50 millioner kroner.

Nå ønsker Korsberg at avisen skal bli fratatt den statlige støtten en gang for alle.

- Dette er en meget lettvint omgang med offentlige midler og jeg håper at kulturministeren vil avklare dette rimelig kjapt, slik at de mister pressestøtten for all fremtid.

Korsberg sier at han selv skal ta dette opp med Huitfeldt.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

- Mediene har egeninteresse
Korsbergs kollega i KrF vil ikke uttale seg om Vårt Lands vervekampanje direkte.

- Generelt så bør jo ikke pressestøtten gi seg utslag i at man drar fokus bort fra kjernevirksomheten, som er journalistisk arbeid og ordinær vervevirksomhet. Poenget med pressestøtten er å generere et journalistisk arbeid og et journalistisk mangfold, sier Øyvind Håbrekke, mediepolitisk talsmann i KrF til NA24.

Han presiserer at han ikke kjenner nok til Vårt Lands regnskaper til at han vil uttale seg om avisen, men peker på at mediene generelt tjener på å ikke være for kreative.

- Vist pressestøtten virker sånn at den gir helt feil insentiver så er det opp til mottakerne å bruke midlene på en korrekt måte. Mottakerne har en interesse av å bruke midlene riktig slik at pressestøttens legitimitet består, sier Håbrekke.

Uenig i pressestøtte-triks
Vårt Land-sjefen er uenig i at de bruker pressestøtten for å sikre seg mer pressestøtte.

- All opplagsmarkedsføring som Vårt Land gjør, får innvirkning på pressestøtten ettersom støtten er opplagsavhengig. Vi markedsfører avisen på mange måter. Opp gjennom årene har det vært mange trofaste abonnenter som har vervet nye lesere. Slike ordninger har vi kontinuerlig, men de siste seks årene har vi hatt to kampanjer med bil som premie. Vi er godt fornøyd med profilen på denne kampanjen. De fleste som har vervet, gjør det til formål som ligger utenfor dem selv, sier Simonnes.

- Er dette missbruk av pressetøtten?

- Absolutt ikke. Hovedpoenget med dette er at vi sikrer Vårt Land ekstra abonnenter. Alle som jobber i mediebransjen, vet at høyest mulig opplag er viktig forutsetning for å få god lønnsomhet i virksomheten, sier Simonnes

- Helt legitimt
Seniorrådgiver Bjørn Tore Østeraas i Medietilsynet mener at Vårt Land ikke har gjort noe kritikkverdig.

- Om Vårt Land velger å gi bort en bil i stedet for å ansette en selger, så blander ikke Medietilsynet seg inn i det, sier Østeraas.

- Så å gi bort en bil mot å få abonnenter er ikke i strid med reglene om pressestøtte?

- Nei, ikke slik Vårt Land har gjort det, sier Østeraas.

For at Vårt Land skal få pressestøtte på de abonnentene som kommer inn i forbindelse med vervekampanjen, er det krav om at abonnentene tegnes i nærheten av full pris.

- Det skjer i dette tilfellet, slik at Vårt Land får full pressestøtte for abonnentene i denne kampanjen, sier Østeraas.

Les mer: - Kjøper biler med skattepengene

Kommentarer til denne saken