Gå til sidens hovedinnhold

- Kan bli henrettet ved skyting

Gaddafis playboysønn risikerer dødsstraff og blir trolig brukt som en forhandlingsbrikke.

Muammar al-Gaddafis sønn, Saif al-Islam Gaddafi (39), ble pågrepet lørdag og holdes nå fanget av en militsgruppe i Zintan. Overgangsregjeringen i Libya ønsker å få Saif overlevert, men mye kan nå tyde på at 39-åringen blir brukt som en forhandlingsbrikke i et politisk spill mellom de ulike fraksjonene i Libya.

- Vil bytte til seg makt
Offisielle tjenestemenn sier at militsen som pågrep Saif, vil nå forsøke å bruke ham som en forhandlingsbrikke for å få mer makt i en fremtidig regjering, skriver The Times.

Det er antydet at Zintan-militsen vil forsøke å bytte Saif mot kontrollen over forsvarsdepartementet, skriver avisen.

Storbritannia, Frankrike og USA ønsker at Saif skal stilles for Den internasjonale straffedomstolen i Haag. Men den libyske overgangsregjeringen ønsker å straffeforfølge Gaddafis sønn i Libya.

- Risikerer dødsstraff
Tiltalen mot Saif bærer en dødsdom, noe som kan føre til at playboysønnen kan bli henrettet av en eksekusjonspelotong, om han blir funnet skyldig i en libysk domstol, skriver Daily Mail.

Under Gaddafis regime var henrettelse ved henging en foretrukket henrettelsesmetode, men ifølge avisen kan mye tyde på at det nye Libya vil foretrekke en eksekusjonspelotong som henrettelsesmetode.

- Kan bli et problem
Lederen for militærrådet i Zintan, Mohammad El-Khabash, sier at Saif blir værende i Zintan inntil det er etablert et ordentlig rettssystem som kan straffeforfølge ham.

Det nasjonale overgangsrådet (NTC) mener imidlertid at det er opp til dem å avgjøre hvor Saif skal sitte i varetekt.

- Han skal holdes på et trygt og sikkert sted. Hvis Zintan er dette stedet, så får det være. Men det er opp til Det nasjonale overgangsrådet (NTC) å avgjøre det. Om Zintan nekter, så har vi et lite problem, sier en militær talsmann for NTC, Abdul Rachman Busin, ifølge The Times.

- Sitter på informasjon
Frykten er at Saif skal bli drept i likhet med faren sin, som ble lynsjet på åpen gate i Sirte i forrige måned. Abdul Rachman Busin sier at mye informasjon gikk tapt da Gaddafi ble drept.

- Så det er viktig at Saif holdes i live. Han har nesten like mye informasjon, sier Busin.

Saif al-Islam har tilbrakt mye av livet sitt i Vesten og har blant annet fått utdannelsen sin i Storbritannia. Han har levd et liv som en playboy, og ble sett på som Gaddafis arvtaker.

Kommentarer til denne saken