Gå til sidens hovedinnhold

- Kan bli sittende en uke i gruva

Fagforeningen hevder gruveraset i Utah ble utløst av en livsfarlig gruveteknikk.

De deseperate forsøkene på å nå fram til seks gruvearbeidere som sitter fanget i den sammenrast kullgruva Crandall Canyon i Utah, er foreløpig avlyst på grunn av frykt for at gruva skal rase enda mer, ifølge CNN.

Dermed er det ikke noe håp om å nå fram til mennene før om tidligst en uke.

- Det er ingen mulighet for at våre redningsforsøk under bakken kan føre oss til i nærheten av de fangede gruvearbeiderne på i hvert fall en uke. Vi er tilbake på nullpunktet, sier sjefen for selskapet som eier gruva, Robert Murray i Murray Energy, til CNN.

Krangler om jordskjelv
Murray og representanter for gruvearbeidernes fagforening krangler heftig om hva som var årsaken til at gruva raste sammen. Murray insisterer på at et jordskjelv utløste kollapsen, mens geologer nå sier at utslagene på instrumentene sannsynligvis var forårsaket av raset selv.

Fagforeningen og tidligere medlemmer av myndighetenes gruvesikkerhetsorgan har hevdet at gruvearbeiderne drev med såkalt «retreat mining», en teknikk der arbeiderne utvinner kullet rundt store kullpilarer som blir latt værende på plass for å holde gruva oppe. Når alt kullet er utvunnet, tar arbeiderne også kullet i pilarene slik at gruva kollapser.

Teknikken er regnet for å være svært farlig, og har fått skylda for 13 dødsfall siden 2000, ifølge AP.

- Ikke «retreat mining»
Murray hevder på sin side at Crandall Canyon-gruva ikke drev med «retreat mining».

- Pilarene ble ikke fjernet her da ulykken skjedde. Det er åtte solide pilarer rundt det stedet der mennene er nå, sier han til AP.

Mens boringen for å forsøke å lage luftekanaler inn til de seks fortsetter, begynner ikke forsøkene på å grave ut mennene før onsdag kveld, for å unngå flere ras.

- Selv om dette er svært skuffende nyheter, er det nok av luft dersom gruvearbeiderne overlevde rystelsene fra det første jordskjelvet, nok til å overleve i kanskje flere uker, sier Murray til CNN.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis